Η Ιαπωνία διαφωνεί με τη διακοπή των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στη ΝΑ Ασία

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, 12:55 - Τελευταία ενημέρωση: 13:04
-A +A
Η Ιαπωνία διαφωνεί με τη διακοπή των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στη ΝΑ Ασία

Ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια κρίνει το Τόκιο τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, όπως άλλωστε και την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναστέλλονται.

"Τα γυμνάσια και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία παίζουν έναν ρόλο ζωτικής σημασίας στην ασφάλεια της Ανατολικής Ασίας. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τη διαπίστωση αυτή η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα", δήλωσε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα απαντώντας σε ερώτηση για την ανακοίνωση αυτή που έκανε αιφνιδιαστικά ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την αναστολή των τακτικών κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, κατά η διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

"Θα σταματήσουμε τα στρατιωτικά γυμνάσια, με αυτό θα εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα, εκτός κι αν διαπιστώσουμε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν την πορεία που θα έπρεπε", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τα γυμνάσια αυτά "πολύ προκλητικά".

"Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ. Σχεδόν 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες στρατοπεδεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα.

Μια μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ασία θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή έναντι της ανόδου της Κίνας, υπογραμμίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

"Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά την άσκηση πιέσεων" στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Ονοντέρα, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία ανέμενε συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά τις φιλοδοξίες της στον τομέα των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων και όσον αφορά το θέμα των Ιαπώνων πολιτών που είχαν απαχθεί από πράκτορες της Πιονγκγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Η Κίνα επιμένει στη "διττή αναστολή" στην Ν.Α. Ασία 

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα δείχνει, σύμφωνα με το Πεκίνο, ότι η κινεζική πρόταση περί "διττής αναστολής" είναι και πρακτική και βάσιμη θεωρεί το κινέζικο ΥΠΕΞ.

Η Κίνα έχει προτείνει την, όπως την ονομάζει, "διττή αναστολή", βάσει της οποίας η Βόρεια Κορέα θα αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα στρατιωτικά γυμνάσια ώστε να μπορούν να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα