Η γυρισμένη πλάτη της Γκουέν Μπέρι στη σημαία διχάζει τις Η.Π.Α.

Η γυρισμένη πλάτη της Γκουέν Μπέρι στη σημαία διχάζει τις Η.Π.Α.

Για χρόνια οι πράξεις της έκαναν «θόρυβο» και «μιλούσαν» από μόνες τους. Οι λόγοι της ήταν ξεκάθαροι και δεν χρειαζόταν να εξηγήσει τις αντισυμβατικές επιλογές της, πέρα από πρωτόκολλα και καθωσπρεπισμούς. Η τελευταία κίνησή της, όμως, φαίνεται πως προκάλεσε τόσο σάλο στις Η.Π.Α. που υποχρέωσε την Γκουέν Μπέρι και να δώσει τη δική της διάσταση στη νέα ακτιβιστική δράση της και να καταγγείλει πως την... «έστησαν», ώστε να την εκθέσουν!

Η Αμερικανίδα σφυροβόλος, η οποία την Τρίτη (29/6) γιορτάζει τα 32α γενέθλιά της, κατόρθωσε στα αμερικανικά trials στίβου να κατακτήσει την 3η θέση στο αγώνισμά της και να κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τον επόμενο μήνα. Οσα ακολούθησαν έριξαν πάνω της τόσο φως όσο δεν θα απολάμβανε ακόμη κι αν είχε ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου...

Η Μπέρι δεν ήταν ποτέ άνθρωπος των τύπων. Κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της χώρας της, αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της προς την αμερικανική σημαία και να σηκώσει μία μπλούζα που έγραφε «Activist – Athlete» (=«Ακτιβίστρια – Αθλήτρια»). Ωστόσο, η ίδια τόνισε πως όλο το «σκηνικό» ήταν «στημένο» εις βάρος της. Η 32χρονη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ασέβεια προς τα σύμβολα της πατρίδας της. Το 2019, μετά τη νίκη της στους Παναμερικανικούς Αγώνες, στάθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και όρθωσε τη γροθιά της, ως διαμαρτυρία, όπως τόνισε, στην πολιτική του πρώην προέδρου των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ.

Τούτη τη φορά, πάντως, θέλησε να μην περιοριστεί στην πράξη της και να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής της, παρά το γεγονός ότι η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α. έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα τιμωρήσει τους αθλητές για ειρηνικές διαδηλώσεις ή πολιτικές δηλώσεις στους Αγώνες του Τόκιο. «Πιστεύω ότι όλη η ιστορία με τον ύμνο έγινε επίτηδες, για μένα και αυτός είναι ο λόγος που εκνευρίστηκα», κατήγγειλε η Γκουέν Μπέρι. Προσθέτοντας πως «όλο αυτό δεν ήταν σύμπτωση»...

Στα trials των Η.Π.Α. δεν γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε κάθε απονομή, καθώς δεν είναι διεθνής αγώνας. Το τελετουργικό, πάντως, πραγματοποιείται στο τέλος κάθε αγωνιστικής ημέρας. Το περασμένο Σάββατο είχε προγραμματιστεί ανάκρουση στις 5:20μ.μ. τοπική ώρα, όμως οι διοργανωτές αποφάσισαν να τον «μεταθέσουν» για πέντε λεπτά αργότερα, ώστε να συνδυαστεί με την απονομή των μεταλλίων της σφυροβολίας. Αυτό κατήγγειλε η Μπέρι, η οποία θεωρεί ότι η αλλαγή του προγράμματος έγινε για να την προκαλέσει.

«Μου “έστησαν” όλο αυτό για να με εκνευρίσουν και είμαι ειλικρινής και λέω πως έγινα έξαλλη», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν έχω καμία όρεξη να μιλάω για τον εθνικό ύμνο, γιατί δεν είναι σημαντικό. Ο ύμνος δεν με αντιπροσωπεύει... Ποτέ δεν το έκανε». Το κοινό δεν κατάλαβε άμεσα τι συνέβη πλάι στις ΝτιΑννα Πράις και Μπρούκ Αντερσεν, που ήταν 1η και 2η αντίστοιχα στον αγώνα και το θέμα πήρε διάσταση αργότερα, με τη δημοσίευση των σχετικών φωτογραφιών.

Η Αμερική διχάστηκε στα... social media, με πολλούς συμπατριώτες της να θεωρούν ότι δεν πρέπει να αγωνιστεί στο Τόκιο «επειδή δεν σέβεται τη χώρα της». Η ίδια η Γκουέν Μπέρι, ωστόσο, απαντά πως «ο σκοπός και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερη από τα σπορ. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω εκείνους που έχασαν τη ζωή τους λόγω του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι σημαντικότερο από μία νίκη και ένα μετάλλιο. Γι’ αυτό είμαι εδώ και γι’ αυτό θα αγωνιστώ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».