7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Η Goldman Sachs χαμηλώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Η Goldman Sachs χαμηλώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Η Goldman Sachs χαμήλωσε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 5,6% για φέτος και στο 4% για το 2022, καθώς βλέπει πιο βραδεία ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Η προηγούμενη εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 5,7% φέτος στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και 4,4% τον επόμενο χρόνο.

Οι νέες εκτιμήσεις βλέπουν πιο μακροχρόνια επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στην κατανάλωση και όχι σύντομη βελτίωση στην προσφορά ημιαγωγών, τουλάχιστον όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2022, κάτι που θα καθυστερήσει την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Εκτιμά επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για διαρκή αγαθά και υπηρεσίες θα παραμείνουν επίμονα κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, ιδιαίτερα αν η τάση της εργασίας από το σπίτι περιορίσει τις δαπάνες των εργαζομένων γενικότερα.

Σε τριμηνιαία βάση, η Goldman μείωσε τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 4,5% από 5% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 στο 4% από 4,5%.

Χαμηλώνει επίσης την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο στο 3% από 3,5% ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 1,75% από 1,5%.