Η Γερμανία, έτοιμη να στηρίξει την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ
Bloomberg

Η Γερμανία, έτοιμη να στηρίξει την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ

Η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, εφόσον είναι σταδιακή, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που οδήγησε τη Μόσχα να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο από τα κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης, το Βερολίνο θα υποστήριζε μια σταδιακή προσέγγιση για το θέμα του πετρελαίου αντί για ορισμένες από τις άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί, όπως ανώτατο όριο τιμών ή μηχανισμούς πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των εσόδων της Μόσχας, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους «που γνωρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ».

Οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν τόνισαν πως η απαγόρευση θα πρέπει να έρθει με μία μεταβατική περίοδο επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές. Σημειώνεται πως η Ε.Ε. ακολούθησε παρόμοια αλλά καθυστερημένη προσέγγιση όταν προχώρησε στην απαγόρευση του άνθρακα νωρίτερα τον Απρίλιο.

Η νέα στάση της Γερμανίας σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για μια χώρα που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υποστήριζε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στον ενεργειακό εφοδιασμό θα έβλαπτε την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία. Είναι επίσης ένα μήνυμα ότι η Γερμανία αισθάνεται πολύ πιο έτοιμη να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια πετρελαίου, προσθέτει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος η ΕΕ επεξεργάζεται το έκτο πακέτο κυρώσεων με διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Μια τελική απόφαση σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα στοχεύσει το πετρέλαιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Στο μεταξύ, μετά το δημοσίευμά του το Bloomberg ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Gazprom ενώ συνολικά δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο ρωσικό νόμισμα και ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι οι γερμανικές εταιρείες θα καταβάλλουν την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ευρώ και δολάρια, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κομισιόν. 

«Τα ιδιωτικά νομικά συμβόλαια ισχύουν» για το ρωσικό αέριο, είπε ο Χάμπεκ σε γραπτή δήλωσή του, όπως αναφέρει το Bloomberg.