Η Γερμανία αποφάσισε να σταματήσει τις απελάσεις Ουιγούρων στην Κίνα

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, 23:28
-A +A
Η Γερμανία αποφάσισε να σταματήσει τις απελάσεις Ουιγούρων στην Κίνα

Η Γερμανία αποφάσισε να σταματήσει όλες τις απελάσεις προς την Κίνα των Ουιγούρων που αιτούνται άσυλο εξαιτίας των ενδεχόμενων κινδύνων που διατρέχουν, μετά από μια πρόσφατη διαμάχη σχετικά με το θέμα αυτό.

«Ο επαναπατρισμός των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων πρέπει να τερματιστεί μέχρι νεωτέρας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών με γραπτή ανακοίνωση στο κοινοβούλιο την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό πρακτορείο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά από έντονη κριτική ότι η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου ότι απέλασε κατά λάθος στο Πεκίνο έναν αιτούντα άσυλο Ουιγούρου, μέλος της μουσουλμανικής τουρκόφωνης μειονότητας η οποία υφίσταται καταπίεση στην Κίνα. Ο αιτών άσυλο, ένας νεαρός άνδρας 22 χρόνων, απελάθηκε από την περιοχή της Βαυαρίας όπου ζούσε ενώ η υπόθεσή του όφειλε να ελεχθεί από την Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Βουλευτές αποκάλεσαν «σκανδαλώδη» την απέλαση, λέγοντας ότι οι ζωές των Ουιγούρων που ζουν κυρίως στην περιοχή Σιντσιάνγκ, βρίσκονται σε «κίνδυνο» μόλις απελαθούν στην Κίνα. Ο δικηγόρος του νεαρού άνδρα είπε ότι δεν έχει καμία είδηση του από τότε και εκφράζει φόβους οτι έχει συλληφθεί.

Τα τελευταία χρόνια ριζοσπάστες ακτιβιστές Ουιγούροι έχουν διαπράξει φονικές επιθέσεις στην Κίνα και οι αρχές επέβαλαν αυστηρό έλεγχο των ατομικών και των θρησκευτικών τους ελευθεριών. Οι εκπρόσωποι αυτής της εθνοτικής ομάδας θεωρούν οτι το Πεκίνο ενορχηστρώνει μια εκστρατεία καταστολής εναντίον τους, λόγω των πολιτιστικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων τους.

Οι γερμανικές αρχές τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολεμικές εξαιτίας των απελάσεων μεταναστών, οι οποίες στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομες.

Πολιτικά πιεσμένη στη χώρα της από το γεγονός οτι άνοιξε τα γερμανικά σύνορα το 2015 και το 2016 σε εκατοντάδες χιλιάδες που αιτούνταν άσυλο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει έκτοτε αναλάβει να σκληρύνει σημαντικά τη μεταναστευτική της πολιτική.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα