Η Gazprom φεύγει από την Γερμανία, κλείνει θυγατρικές ανά την Ευρώπη

Η Gazprom φεύγει από την Γερμανία, κλείνει θυγατρικές ανά την Ευρώπη

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές του στη Γερμανία, εν μέσω διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την επιμονή της Μόσχας για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στην Gazprom Germania και σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Marketing & Trading και θυγατρικές στη Βρετανία, την Ελβετία και την Τσεχία. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις.

Η Gazprom βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μήνες μετά από ισχυρισμούς, τους οποίους αρνήθηκε, ότι εμπόδιζε το φυσικό αέριο που θα μπορούσε να είχε απελευθερωθεί σε χαμηλότερες τιμές. Πηγές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι τα γραφεία της στη Γερμανία δέχθηκαν έφοδο από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ. 

Η έρευνα της Κομισιόν, βασίζεται σε ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εταιρεία κράτησε σκόπιμα χαμηλά αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής το Φεβρουάριο, οι Ρώσοι επέδειξαν ασυνήθιστη επιχειρηματική συμπεριφορά, καθώς οι αποθήκες αερίου που λειτουργούν, εμφάνιζαν ποσοστό πληρότητας 16% όταν οι αποθήκες που διαχειρίζονται άλλες εταιρείες βρίσκονταν στο 44%.

"Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ότι η Gazprom μένει εκτός από την ενεργό συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ουσιαστικά επιστρέφει εκεί που αισθάνεται ευπρόσδεκτη", δήλωσε η Katja Yafimava, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Νομίζω ότι η Gazprom κατανοεί ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θέλει να εδραιώσει και να διεξάγει όλες τις δραστηριότητές της σε ένα μέρος – την Αγία Πετρούπολη, πιθανότατα με την πολιτική υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης».

Η κίνηση περιπλέκει περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, μια ημέρα αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή πληρωμής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο σε αγοραστές από χώρες που η Μόσχα θεωρεί μη φιλικές.

Η εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε την Πέμπτη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των μονάδων Gazprom και Rosneft στη χώρα εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Gazprom Germania ασχολείται με την αποθήκευση, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου για οδικές και θαλάσσιες μετοχές, με ένα δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού στη Γερμανία και την Τσεχία.

Οι αποθήκες που εκμεταλλεύεται η Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός εκμεταλλεύεται αποθήκες επί ευρωπαϊκού εδάφους σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Μετά από την αποχώρησή της από τη Γερμανία αλλά και με δεδομένη τη στρατηγική ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης ανοίγονται πολλά κεφάλαια. 

Στο κεφάλαιο Gazprom αναφέρεται προ ημερών ανακοίνωση της Κομισιόν με αφορμή την απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες - μέλη θα πρέπει να έχουν γεμίσει τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους έως τη 1η Νοεμβρίου, ώστε να μην τεθεί φέτος θέμα ενεργειακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτής της κίνησης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να πιστοποιήσει τους διαχειριστές των δεξαμενών αποθήκευσης, κίνηση που προφανώς έχει στόχο την Gazprom, η οποία διαχειρίζεται πλειάδα υπογείων αποθηκών εντός κοινοτικού εδάφους.

*Με πληροφορίες από Reuters