Η Γαλλία προτείνει ομόλογα έως 300 δισ. ετησίως
Reuters για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Γαλλία προτείνει ομόλογα έως 300 δισ. ετησίως

Πρόταση προς την Κομισιόν για την έκδοση ομολόγων με σκοπό την χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος ή περίπου 150-300 δισ. ευρώ κατ’ έτος το διάστημα 2021-23 κατέθεσε η γαλλική πλευρά σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόταση έρχεται την ώρα που η ΕΕ συζητά πώς να επανεκκινήσει την ανάπτυξη ύστερα από την παράλυση που προκάλεσε στην οικονομία ο κορονοϊός.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση μετά τις 18 Μαΐου για έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για τα 27 κράτη-μέλη για το 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης που τον συνοδεύει.

«Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της ΕΕ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα δώσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023», αναφέρεται στο γαλλικό έγγραφο, ενώ στη συνέχεια η γαλλική πρόταση αναφέρει πως  «τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να παραμείνουν συμπληρωματικά προς τις επιχορηγήσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο…Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».