Η Γαλλία, η Αλγερία και οι διαμάχες για το παρελθόν και το μέλλον

Η Γαλλία, η Αλγερία και οι διαμάχες για το παρελθόν και το μέλλον

Η Αλγερία αποφάσισε πως οι διαδοχικές κινήσεις και παρεμβάσεις του γαλλικού κράτους απέναντι της δεν ήταν πλέον αποδεκτές. Την περασμένη εβδομάδα το Παρίσι μείωσε στο μισό τις άδειες εισόδου που δίδονται σε όσους πολίτες από το Μαγκρέμπ, θέλουν να μεταβούν στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Αλγερινών. Έπειτα ο Μακρόν αμφισβήτησε δημόσια την επίσημη ιστορία δημιουργίας του κράτους της Αλγερίας, όταν υποδέχθηκε δεκαοκτώ νέους από οικογένειες που έχουν ζήσει από κοντά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας στην Αλγερία.

Φαίνεται πλέον πως το άνοιγμα του ζητήματος των σχέσεων της Γαλλίας με τις προηγούμενες κτήσεις της στη Μεσόγειο δεν είναι κάτι απλό. Η αντίδραση της Αλγερίας, που στάθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές του Μακρόν, τόσο για το παρελθόν όσο και το παρόν πολιτικό σύστημα της, το αποδεικνύει σαφώς. Για το Παρίσι, αποφάσεις σαν τη μείωση της βίζας λόγω της κωλυσιεργίας των κρατών του Μαγκρέμπ να δεχθούν πίσω όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις παραμονής ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται ως διαδικαστικές, όπως και οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ιστορικές διαφορές. Για τα κράτη από την άλλη όχθη της Μεσόγειο είναι πολύ πιο σύνθετα.

Οι Αλγερινοί κατηγορούν τον Μακρόν πως οι κινήσεις του κλείνουν το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο της Γαλλίας και ειδικότερα πως εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι αναφορές τους ουσιαστικά επικεντρώνονται στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου του 2022. Τότε το θέμα της μετανάστευσης αλλά και των ζητημάτων των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Γαλλία αναμένονται να προκύψουν ως τα κλειδιά για την προσέλκυση του συντηρητικού κοινού στην προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων. Η Μαρίν Λε Πεν, διάδοχος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της, η οποία είχε προκύψει ως η αντίπαλος του Μακρόν, επικρότησε την απόφαση για μείωση των αδειών εισόδου από το Μαγκρέμπ, επικεντρώνοντας την κριτική της πως καθυστέρησε να ληφθεί.

Για τη Γαλλία η ανάκληση του Αλγερινού πρεσβευτή στη Γαλλία ή ακόμα και το κλείσιμο του αλγερινού εναέριου χώρου για τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Γαλλίας είναι μάλλον ήσσονος σημασίας θέματα. Ούτε η πρώτη φορά είναι που κάνει κάτι τέτοιο η Αλγερία, ούτε η τελευταία, ενώ τα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να επιλέξουν διαφορετική διαδρομή. Το μείζον είναι πως η Γαλλία θα χειριστεί τις σχέσεις της με τους κυρίως μουσουλμάνους πολίτες της, όσο κι εκείνους τους ανθρώπους που έχουν επαφή και όσους θερμόαιμους θα σπεύσουν να πατήσουν πάνω στις κατηγορίες της Αλγερίας για τα «εγκλήματα των αποικιοκρατών» και τη «γενοκτονία» στο παρελθόν.