Η Γαλλία απέρριψε αίτημα της Amazon να ενταχθεί σε προγράμματα ανεργίας

Η Γαλλία απέρριψε αίτημα της Amazon να ενταχθεί σε προγράμματα ανεργίας

Η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Amazon για να ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης και να θέσει σε καθεστώς μερικής ανεργίας τους εργαζομένους σε έξι εγκαταστάσεις της στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έκλεισε τις έξι αποθήκες του στη Γαλλία, οι οποίες απασχολούν περίπου 10.000 άτομα με μόνιμες και μερικές συμβάσεις, από τις 16 Απριλίου αφού οι δικαστικές αποφάσεις διέταξαν να περιορίσει τις παραδόσεις σε έναν κατάλογο βασικών προϊόντων κατά τη διάρκεια πανδημίας κορονοϊού ή να αντιμετωπίσει την επιβολή προστίμων.

Το Εφετείο των Βερσαλλιών είχε διατάξει την Amazon να προβεί σε εκτίμηση των κινδύνων έκθεσης στον κορονοϊό από κοινού με εκπροσώπους των εργαζομένων και να περιορίσει τη δραστηριότητά της στα μόνον ζωτικής σημασίας προϊόντα, ορίζοντας πρόστιμο 100.000 ευρώ ανά διαπιστούμενη παραβίαση. Ο όμιλος της Amazon προτίμησε αντ' αυτού να κλείσει τις αποθήκες του έως και τις 5 Μαΐου.

Η Amazon δήλωσε ότι η τελευταία γαλλική δικαστική απόφαση, η οποία περιόρισε τις παραδόσεις σε προϊόντα πληροφορικής, είδη υγείας, τρόφιμα και κατοικίδια ζώα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις εσόδων έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ  την εβδομάδα, αναγκάζοντάς την να κλείσει τους ιστότοπους.

Από την πλευρά τους τα εργατικά συνδικάτα CGT, CFDT και SUD της Amazon France πρότειναν στη διεύθυνση μια λύση σταδιακής αποκατάστασης της δραστηριότητας και απέρριψαν το αίτημα. Στο δελτίο Τύπου τους, τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν «τελείως ανέντιμη» την αίτηση της Amazon για μερική ανεργία, επισημαίνοντας πως «αυτός ο μηχανισμός τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει υπαλλήλους εταιρειών των οποίων η δραστηριότητα κατέστη εντελώς αδύνατη κατά την περίοδο της πανδημίας».

«Ακόμα περισσότερο, η Amazon επέλεξε να κλείσει προσωρινά τις αποθήκες της από τις 16 Απριλίου, ενώ συνέχιζε τη δραστηριότητά της από τις άλλες εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη, για να αποφύγει με τον καλύτερο τρόπο δύο διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις», υποστήριξαν τα συνδικάτα.