Η φράση Μητσοτάκη που «πρόδωσε» τον χρόνο του ανασχηματισμού

Η φράση Μητσοτάκη που «πρόδωσε» τον χρόνο του ανασχηματισμού

Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά αλλαγών. Παρά τις προσπάθειες στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσουν το ζήτημα, η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει στις «διορθωτικές κινήσεις» που θεωρεί αναγκαίες. Το μεγάλο ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου σχήματος. 

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξαν αυτοί που υποστήριξαν ότι το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. Μετά τη δήλωση όμως  του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η εικόνα θόλωσε και κανέναν πλέον να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα συμβεί. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης σεναριολογίας μία φράση του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήρθε να ερμηνευθεί ως μία έμμεση παραδοχή του χρόνου ανασχηματισμού της κυβέρνησης. 

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα του νομοθετικού έργου, επί της ουσίας «φωτογράφισε» την περίοδο κατά την οποία δεν θα γίνουν οι αλλαγές. 

«...Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις. Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με άλλα λόγια δηλαδή ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία κίνηση αλλαγής των μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο την στιγμή που στη Βουλή θα προωθούνται κομβικά νομοσχέδια, οι υπουργοί που θα πρέπει να τα υπερασπιστούν κοινοβουλευτικά να αντικαθίστανται. Με καθαρό τρόπο ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης έθεσε προτεραιότητα για την κυβέρνησή του μέχρι το τέλος Ιουλίου την νομοθέτηση κάτι που ουσιαστικά δυσκολεύει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία. 

Η δημόσια αυτή παραδοχή ενισχύει το σενάριο που θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται είτε λίγο πριν από την εκπνοή του Ιουλίου, είτε (πιο πιθανό) στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, με στόχο την παρουσίαση μίας «καινούργιας» κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.