Η Φον Ντερ Λάιεν απειλεί τον Όρμπαν με αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Φον Ντερ Λάιεν απειλεί τον Όρμπαν με αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Μετά από πίεση Ευρωβουλευτών, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε σήμερα με αναστολή κονδυλίων την Βουδαπέστη, αν δεν υπαναχωρήσει ως προς τον νόμο που εισάγει διακρίσεις κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που τίθεται αύριο σε ισχύ.

Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε «Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς ευρωβουλευτές ζητούσαν να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, με το πάγωμα της εκροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά και λόγω της διαφθοράς στην διαχείριση και δαπάνη των ευρωπαϊκών πόρων.

Οι ευρωβουλευτές βασίζονται  σε μια έκθεση τριών ακαδημαϊκών, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου» δικαιολογούν νομικά τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να αναστείλει πληρωμές προς την Ουγγαρία για την προστασία των φορολογουμένων της ΕΕ. «Η έλλειψη διαφανής διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ, η έλλειψη αποτελεσματικής εθνικής εισαγγελικής υπηρεσίας και η έλλειψη εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας δείχνουν ότι η Ουγγαρία έχει ήδη παραβιάσει κατάφωρα τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση που συνέταξαν τρεις επιφανείς Ευρωπαίοι καθηγητές των νομικών και πολιτικών επιστημών.

Η Κομισιόν έστειλε στο τέλος του Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», το οποίο προκάλεσε την καταδίκη των Βρυξελλών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καταδικάσει αύριο τον νόμο της κυβέρνησης Ορμπάν «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», την τελευταία ευθεία επίθεση της ουγγρικής κυβέρνησης προς το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες και να καλέσει την Κομισιόν να εκκινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για την εφαρμογή διακρίσεων κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. 

Ο Όρμπαν, που αυτοχαρακτηρίζεται «μαχητής της ελευθερίας», είπε σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο ότι ο νόμος δεν αποτελεί επίθεση στους ομοφυλόφιλους αλλά στοχεύει να διασφαλίσει το δικαίωμα των γονιών να αποφασίζουν για τη σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών τους.

Οι 17 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας, σε κοινή επιστολή τους επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. «Όλοι μας ξεκαθαρίσαμε ποια θεμελιώδη δικαιώματα στηρίζουμε», είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Μακρόν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν «πολύ διαφορετικές ιδέες» για την Ευρώπη.