7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Η Fed εξετάζει αλλαγή πολιτικής, το σκηνικό όμως αλλάζει

Η Fed εξετάζει αλλαγή πολιτικής, το σκηνικό όμως αλλάζει

Μερικοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Federal Reserve εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με βάση την ταχεία πρόοδο που σημειώνεται στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου. Ωστόσο, τα στοιχεία έκτοτε μπορεί να έχουν αλλάξει το σκηνικό.

«Ένας αριθμός συμμετεχόντων εισηγήθηκε ότι αν η οικονομία συνεχίσει την ταχεία ανάκαμψη προς τους στόχους που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, τότε ίσως θα πρέπει σε κάποιο σημείο στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσει η συζήτηση για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών ομολόγων», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης, σε μια ξεκάθαρη αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed και στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Όμως η άποψη αυτή ενδεχομένως να έχει πληγεί αυτό το μήνα από τα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Απριλίου που έδειξαν ότι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας ήταν αναιμική τον προηγούμενο μήνα.

Παρόλο που ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, εξέλιξη που απασχόλησε τη συνεδρίαση, το γεγονός ότι προστέθηκαν μόνο 226.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο δεν σηματοδότησε σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια της Fed να οδηγήσει την οικονομία σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχασε περισσότερο έδαφος μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών ενώ η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου ανέβηκε στο 1,67%.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική πολύ χαλαρή, εκτιμώντας ότι η μη αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού πηγάζει από παράγοντες που είναι παροδικοί και θα εξασθενήσουν από μόνοι τους, όπως και ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed μετά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 27-28 Απριλίου δείχνουν ότι στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Απρίλιο ενίσχυσαν την άποψη ότι είναι ακόμη νωρίς για αλλαγές στο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας που αγοράζει $120 δις ομόλογα μηνιαίως.

Όσο για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς για overnight ρευστότητα από το τρέχον επίπεδο κοντά στο 0%, αυτό απομακρύνθηκε περισσότερο.

«Είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση για μείωση του προγράμματος αγορών», δήλωσε αξιωματούχος της Fed την Τετάρτη, τονίζοντας ότι μόνο όταν η υγειονομική κρίση καταστεί περισσότερο ελεγχόμενη θα συζητήσει η κεντρική τράπεζα περιορισμούς στις πολιτικές στήριξης της οικονομίας. «Στις επόμενες εβδομάδες μπορεί αυτό να γίνει πιο ξεκάθαρο».

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από την πανδημία COVID-19 μειώνονται στις ΗΠΑ αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί καθώς περίπου το 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη.

Οι οικονομολόγοι της Citi σχολίασαν ότι δεδομένων των νέων μακροοικονομικών στοιχείων μετά τη συνεδρίαση του Απριλίου, τα πρακτικά ήταν «αρκετά μπαγιάτικα», εκτιμώντας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο εφόσον τα στοιχεία από την αγορά εργασίας τον Μάιο δείξουν ότι προστέθηκαν τουλάχιστον 750.000 θέσεις εργασίας.

Πολλά θα κριθούν από το αν τα στοιχεία του Μαΐου είναι τέτοια που θα λύσουν το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας.

Οι θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Απρίλιο ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτών που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός όμως που αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς προκάλεσε αμφιβολίες για το αν η πολιτική της Fed είναι συγχρονισμένη με το που βρίσκεται η οικονομία στη φάση που διανύουμε. Οι δύο στόχοι της Fed – να μεγιστοποιήσει την απασχόληση και να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών – μπορεί να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα τον Ιούνιο όταν θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Μαζί με την επιτάχυνση του πληθωρισμού, οι έρευνες δείχνουν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών αυξάνονται, ένδειξη ότι η πεποίθηση της Fed ότι οι εκτιμήσεις του κοινού για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού είναι καλά αγκυροβολημένες πιθανώς να είναι αμφισβητήσιμη.

Η εκτίμηση αυτή της Fed ότι οι προσδοκίες θα παραμείνουν αγκυροβολημένες παρά την άνοδο του πληθωρισμού παίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική που ακολουθεί.