Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:29

-A +A

ΔΝΤ: Η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί την «εύθραστη» παγκόσμια ανάπτυξη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:29
Η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί την «εύθραστη» παγκόσμια ανάπτυξη
-A +A

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού κρούει με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας πως η εξάπλωση της επιδημίας έχει ήδη αποδιαρθρώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού και της «εξαιρετικά εύθραυστης» ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που προβλέπεται για το 2020.

Αναλυτικότερα, με σημείωμά της επικεφαλής του ΔΝΤ που απεστάλη προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, το Ταμείο απαριθμεί έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μεταξύ των οποίων τον ταχέως μεταδιδόμενο κορονοϊό και μία νέα έξαρση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας καθώς και φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Στο σημείωμά του, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης πως διατηρεί την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, που είναι χαμηλότερη κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο, ωστόσο υπογραμμίζει πως η ανάκαμψη θα είναι ρηχή και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από μία απότομη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου, λόγω π.χ. μίας νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ή μίας περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού», αναφέρει το Ταμείο.

Στη συνέχεια, το Ταμείο εκφράζει τις αμφιβολίες του αναφορικά με τις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου στην κρατική τηλεόραση της χώρας πως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης για το 2020 παρά την επιδημία.

«Ο κοροναϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιορισθεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεασθεί. Επιπτώσεις σε άλλες χώρες είναι πιθανές - για παράδειγμα μέσω του τουρισμού, των αλυσίδων προσφοράς και των τιμών των εμπορευμάτων».

Παράλληλα, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αν και το τρέχον σενάριο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη (της οικονομίας) αργότερα φέτος, η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας.

«Μία ευρύτερη και πιο παρατεταμένη έξαρση ή μία μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα για την εξάπλωση (του ιού) θα μπορούσε να εντείνει τις διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς και να μειώσει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο μεγάλη την παγκόσμια επίπτωση», σημειώνει το Ταμείο.

Κυβερνοεπιθέσεις, μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή μία κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων Κίνας - ΗΠΑ θα μπορούσαν, επίσης, να εμποδίσουν τη βραχυπρόθεσμη παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι καταστροφές που οφείλονται στο κλίμα, ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η κοινωνική και πολιτική αναταραχή που προκλήθηκαν από τις συνεχιζόμενες ανισότητες αποτελούν περαιτέρω οικονομικού κινδύνους. Το Ταμείο καλεί τους αξιωματούχους να διατηρήσουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας. Ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτεί τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες οικονομίες, τονίζει.

Σε σχέση με τις εμπορικές εντάσεις, το σημείωμα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρει πως μετά την επίτευξη της Συμφωνίας Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μειώθηκαν, χωρίς ωστόσο να εξανεμιστούν.

ΔΝΤ

Τέλος, αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο οικονομικό πεδίο, το Ταμείο εκτιμά πως οι συνέπειες των καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή, κυρίως για τα λιγότερο ισχυρά κράτη στον οικονομικό τομέα.

ΔΝΤ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα