Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς: Η Ευρώπη θα αποκτήσει ψηφιακό φόρο

Η Ευρώπη θα αποκτήσει ψηφιακό φόρο

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκός φόρος για τις ψηφιακές εταιρείες – κολοσσούς ακόμα κι αν αποτύχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό τον ΟΟΣΑ.

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο της France Inter, σημείωσε: «Θα προτιμούσαμε αυτό να γίνει σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, μέσα από τη συνδιαβούλευση υπό την ομπρέλα του ΟΟΣΑ, για το 2020». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι αποσύρονται από τις συνομιλίες, θα μπορούσαν να επιστρέψουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο».

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αν υπάρχει συμφωνία εντός του ΟΟΣΑ θα την εφαρμόσουμε, αλλά αν δεν υπάρχει, τότε η Ευρώπη θα παρουσιάσει μία συμφωνία» είπε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα αποσυρθούν από μια μακροχρόνια προσπάθεια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου φορολογικού πλαισίου για τις ψηφιακές υπηρεσίες απειλώντας ταυτόχρονα με αντίποινα, έναντι οποιωνδήποτε χωρών επιβάλλουν φόρους στα ψηφιακά έσοδα των αμερικανικών εταιρειών.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτήρισε «πρόκληση» τη στάση των Αμερικανών μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter  και πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά στα δικά της σχέδια για την επιβολή του φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σημειώνεται ότι στις διεθνείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ συμμετείχαν σχεδόν 140 χώρες. Η Ευρώπη εδώ και καιρό διαμαρτύρεται ότι οι διαδικτυακοί κολοσσοί καταβάλλουν εξαιρετικά χαμηλούς φόρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και αντλούν σημαντικά κέρδη, αφού έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν αυτά τα κέρδη στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».