Η Ευρώπη στερεύει από χρόνο για εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο
CNN

Η Ευρώπη στερεύει από χρόνο για εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πιο κλονισμένη από ποτέ δείχνει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Λίγες ώρες αφότου το Κίεβο μείωσε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της ουκρανικής επικράτειας, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε την αποστολή αερίου σε διανομέα στη Γερμανία.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, κάθε νέο πλήγμα στις προμήθειες υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκοπεί από τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα σαν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε στο CNN η Σιμόν Ταγλιαπέτρα, της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

H Ρωσία ήταν υπεύθυνη για περίπου το 25% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2021. Πλέον, η ΕΕ προτείνει να μειώσει την κατανάλωση του ρωσικού αερίου κατά 66% ως το τέλος της χρονιάς, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ουκρανία μεταφέρει συνολικά περίπου το 30% της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), ο αγωγός, που επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τις αποστολές μέσω του σημείου διέλευσης Σοχρανίβκα (Sokhranivka), αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% της συνολικής παροχής αερίου.

«Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατό μια συμμαχία αγοραστών, στην οποία οι χώρες θα προμηθεύονται από κοινού αποστολές φυσικού αερίου από όλους τους προμηθευτές, για να αποτρέψει τον ανταγωνισμό των χωρών για τις προμήθειες φυσικού αερίου και στην αύξηση των τιμών», δήλωσε ο αναλυτής φυσικού αερίου και LNG στη Rystad Energy Καουσάλ Ραμές.

Διαβάστε ακόμη:

Τι φέρνει η κίνηση της Ευρώπης να στραφεί στο αμερικανικό LNG