Η Ευρώπη ετοιμάζει «στρατό» γιατρών για ένα δεύτερο κύμα
Reuters για κορονοϊό

Η Ευρώπη ετοιμάζει «στρατό» γιατρών για ένα δεύτερο κύμα

Αν και οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στα νοσοκομεία ετοιμάζονται ήδη για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Ορισμένοι ειδικοί εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν εφεδρικό «στρατό» επαγγελματιών στον χώρο της υγείας που θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν όπου χρειάζεται για να εργαστούν σε θαλάμους με σοβαρά ασθενείς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παρέδιδαν όλο αυτό το διάστημα εντατικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 και τώρα αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης του προσωπικού για την αποφυγή έλλειψης εργαζομένων εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορoνοϊού, αναφέρει το Reuters. 

«Χρειαζόμαστε έναν στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τσεκόνι, εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), που συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με βαριά άρρωστους ασθενείς.

Ο Τσεκόνι, επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, λέει ότι το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι πιο ευέλικτο.

«Εάν υπάρξει ένα άλλο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε γιατρούς και νοσοκόμες από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη πολύ στο πρώτο κύμα», δηλώνει.

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες από την πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και επιμόρφωσαν βιαστικά τους γιατρούς για να εργαστούν με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και να αντικαταστήσουν όσους αρρώστησαν.

Σε ορισμένες χώρες επιστράτευσαν φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν στους θαλάμους εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση. Όσες χώρες επλήγησαν πιο σοβαρά αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν νέες ΜΕΘ και άλλες έχτισαν νέα νοσοκομεία. 

Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν. Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών στην εντατική.

Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους και νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους μεταφέρουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν κρίνεται αναγκαίο.

Πολλοί έχουν παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19, δηλώνει ο Γιόζεφ Κεσετσίογλου, πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής και επικεφαλής εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

«Τους αναθέσαμε καθήκοντα με λιγότερη ευθύνη, όπως το πλύσιμο των ασθενών, ο έλεγχος των πνευμόνων ή η διάγνωση βάσει του πορίσματος της ακτινογραφίας», είπε στο Reuters.

Οι ειδικοί στην εντατική θεραπεία συνέχισαν να εκτελούν την πιο ευαίσθητη δουλειά, όπως η διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών και η ρύθμιση του μηχανικού αερισμού», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» εστάλησαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.

Ωστόσο, το πείραμα απέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη και ο Τσεκόνι είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.