Η Ευρώπη ανοίγει το δρόμο στον Τραμπ για χτύπημα στη Συρία

Η Ευρώπη ανοίγει το δρόμο στον Τραμπ για χτύπημα στη Συρία

Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν στη Συρία. Οι «αντιμαχόμενες» πλευρές παίρνουν θέση και πλέον ένα χτύπημα από τους συμμάχους της Δύσης, κατά του καθεστώτος Άσαντ, θεωρείται αναπόφευκτο μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες. 

Γερμανία και Μ. Βρετανία δήλωσαν σήμερα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα. Πριν από λίγο, το BBC μετέδωσε ότι η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καταδικαστέα τη χρήση χημικών όπλων και τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις φέρει το καθεστώς της Δαμασκού. Οι πληροφορίες, μάλιστα, που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο, αναφέρουν ότι η Μέι δεν θα ζητήσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Στο... αντίπαλο στρατόπεδο, η Μόσχα δεν συμφωνεί με τις κατηγορίες της Δύσης προς τη συριακή κυβέρνηση και χαρακτηρίζει «σκηνοθετημένη» την επίθεση στη Ντούμα από τα Λευκά Κράνη. Την ίδια ώρα, το Ιράν δηλώνει έτοιμο να στηρίξει τη Συρία απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση.

Το κλίμα είναι ξεκάθαρα πολεμικό και οι δηλώσεις του Πούτιν, ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική δεν δείχνουν να... πιάνουν τόπο. Άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την κατάσταση και ούτε ο ίδιος κάνει πίσω, αφού ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Λίβανο ήταν αυτός που ανέβασε σήμερα το θερμόμετρο, δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε πύραυλο πάνω από τη Συρία. 

Επί συριακού εδάφους έχουν ξεκινήσει οι... προετοιμασίες για τους πυραύλους της Δύσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τον συριακό πόλεμο και έχει την έδρα της στη Βρετανία, ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθεί να «κρυφτεί», αποχωρώντας από εγκαταστάσεις που θεωρούνται πιθανοί στόχοι αμερικανικών επιδρομών. 

Μάλιστα, πληροφορίες από συριακά ΜΜΕ αναφέρουν οι συριακές δυνάμεις μετασταθμεύουν σε βάσεις που διατηρεί η Ρωσία στη Συρία, καθώς θεωρούν ότι δεν θα πληγούν από αμερικανική επίθεση. Από τη μεριά της η γαλλική Le Figaro υποστηρίζει ότι ο Άσαντ έχει θέσει τις δυνάμεις τους σε αυξημένη επιφυλακή για τις επόμενες τρεις ημέρες οπότε και θεωρεί ότι θα εκδηλωθεί η αμερικανική επίθεση.