Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η στροφή Στόλτενμπεργκ και η τουρκική διγλωσία

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η στροφή Στόλτενμπεργκ και η τουρκική διγλωσία

Εντείνονται από διαφορετικές πλευρές τα τελευταία 24ωρα οι προσπάθειες επανέναρξης των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών, χωρίς ωστόσο για την ώρα να υπάρχει κάτι το απτό, αφού όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος.

Στον απόηχο της άκομψης χθεσινής προσπάθειας του ΓΓ του ΝΑΤΟ να προαναγγείλει βιαστικά συμφωνία διαλόγου, για να διαψευστεί αμέσως μετά από την Αθήνα, σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναδιπλώθηκε, λέγοντας ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε ερώτηση ωστόσο σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τέτοιες συζητήσεις, όσο δεν απομακρύνονται τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα -προϋπόθεση που θέτει ξεκάθαρα η Αθήνα- ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Στο διπλωματικό μέτωπο, σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτήν θα μπορούσαν να συζητηθούν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Πρόταση που εκτός του ότι υιοθετεί τουρκικές ιδέες, όπως έχουν διαρρεύσει σε τουρκικά μέσα και συγκεκριμένα στην Σαμπάχ, αντιστρατεύεται και τα συμφέροντα πολλών από τους εμπλεκόμενους, γι’ αυτό και έχει ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσει.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής επικοινωνίας της Αν. Μέρκελ με τον Τ. Ερντογάν από τον οποίο και ζήτησε αποκλιμάκωση, κάτι το οποίο είχε ζητήσει προχθές και από τις δύο πλευρές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, με το Βερολίνο και την ΕΕ να γνωρίζουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Στις 23-24 Σεπτεμβρίου συγκαλείται η έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για τα ευρω-τουρκικά και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί τρόπος έναρξης ενός διαλόγου, τότε τα ευρωπαϊκά όργανα και η προεδρεύουσα Γερμανία δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Είναι προφανές εξάλλου ότι τα τελευταία 24ωρα καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια από τους διάφορους διαμεσολαβητές να δημιουργήσουν ικανό χώρο στην Τουρκία, ώστε να δεχθεί να συμμετάσχει εύσχημα σε μια διαδικασία διαλόγου. 

Στο μέτωπο της Τουρκίας η διπλή γλώσσα συνεχίζεται. Από την μια κάνει συνεχώς μνεία σε διάλογο, με τους δικούς της φυσικά όρους, από την άλλη συντηρεί την ακραία ρητορική και ενώ είναι σε εξέλιξη η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το μήκος κύματος, χθεσινές διαρροές σε τουρκικές εφημερίδες, έφεραν τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη βάση του win-win, με την Χουριέτ να αναφέρει ότι μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, είπε ότι «μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν».

Στον αντίποδα σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, επιτέθηκε κατά της Ελλάδας με χαρακτηρισμούς «είστε βάρβαροι και φασίστες» με αφορμή το θέμα που είχε παρουσιαστεί στο CNN Turk από το Καστελόριζο, σύμφωνα με το οποίο, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, μιλούσε για «στοχοποίησή» του ιδίου και του συνεργάτη του φωτογράφου, από ελληνική ιστοσελίδα που τους χαρακτήριζε «πράκτορες της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT)». 

Όσο για τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν χαρακτηρίζοντας «υστερική» την συμπεριφορά του σε Συρία και Λιβύη αλλά και την γενικότερη στάση του στην Αν. Μεσόγειο. 

Εσκεμμένα αντιφατικά μηνύματα τα οποία αποσκοπούν αφενός στο να ικανοποιούν το εσωτερικό κοινό το οποίο έχει εθιστεί στην επίφαση επιθετικότητας, από την άλλη να δημιουργούν την εικόνα ότι η Τουρκία είναι διαλλακτική, αναζητά την αποκλιμάκωση αλλά ευθύνεται η Ελλάδα που αυτό δεν γίνεται εφικτό.