Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για το Brexit

Την ώρα που η απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις τους μετά το Brexit, εξακολουθεί να υφίσταται και ο χρόνος πιέζει σημαντικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» στη περίπτωση του λεγόμενου "no deal".

Λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιν δημοσίευσε το σχέδιο της Επιτροπής στη περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά το τέλος της μετάβασης πλησιάζει. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εάν και όταν βρεθεί μια συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, συμπεριλαμβανομένης της μη σύναψης συμφωνίας την 1η Ιανουαρίου. Σήμερα παρουσιάζουμε μέτρα έκτακτης ανάγκης», έγραψε η Φον Ντερ Λαιεν στο Twitter.

Τα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν για έξι μήνες τη βασική αμοιβαία αεροπορική και οδική συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης των σκαφών της ΕΕ και της Βρετανίας στα ύδατα των δύο πλευρών.

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι δύο πλευρές παρέμειναν «μακριά» μετά τις «ζωηρές» -όπως τις χαρακτήρισε- συνομιλίες της Τετάρτης.

Εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, οι εμπορικές τους σχέσεις θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ που θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού