Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει δασμούς στην Τουρκία σε σίδηρο και χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει δασμούς στην Τουρκία σε σίδηρο και χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει δασμούς στα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα από την Τουρκία από την Παρασκευή βάσει μιας συνεχιζόμενης έρευνας βάση της οποίας οι Τούρκοι εξαγωγείς πωλούν σε υπερβολικά χαμηλές τιμές ακολουθώντας τη λεγόμενη πρακτική ντάμπινγκ. 

Οι προσωρινοί δασμοί, που κυμαίνονται από 4,8% έως 7,6% της εισαγόμενης αξίας, θα επιβληθούν σε προϊόντα θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο ή άλλο κράμα χάλυβα καταγωγής Τουρκίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οι παραγωγοί Erdemir, İşdemir, Borçelik Habas και Çolakoğlu Metallurgy είναι μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται άμεσα. 

«Πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω ζημία που προκαλείται στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ», δήλωσε η επιτροπή αιτιολογώντας την απόφαση της. Οι παραγγελίες χάλυβα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ντάμπινγκ σημαίνει ότι μία εταιρεία του εξωτερικού διαθέτει τα προϊόντα της σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί κάποιες χώρες δίνουν αδικαιολόγητες επιδοτήσεις στα προϊόντα τους είτε γιατί οι εταιρείες έχουν υπερπαραγωγή και πωλούν τα προϊόντα σε μειωμένες τιμές σε άλλες αγορές.

Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσον η Τουρκία ακολουθεί μεθόδους ντάμπινγκ προϊόντων χάλυβα θερμής έλασης τον Μάιο, απαντώντας σε καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων προϊόντων χάλυβα στην Ευρώπη.