Η εταιρεία - θρύλος που εκτίναξε το προσδόκιμο ζωής

Η εταιρεία - θρύλος που εκτίναξε το προσδόκιμο ζωής

Δεν θα μπορούσαμε να μην ολοκληρώσουμε  τον μετοχικό κορμό στους κλάδους της βιοτεχνολογίας- healthtech και healthcare, με την παρουσίαση μιας  εταιρείας-σταθμού, που άλλαξε το προσδόκιμο ζωής απέναντι στην κυριότερη αιτία θανάτου, τις καρδιακές παθήσεις.

Τα ποσοστά των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας διεθνώς είναι περίπου 40% (Νο 1 αιτία θανάτου), έναντι 26% του καρκίνου (Νο 2 αιτία θανάτου) με την ισχαιμική καρδιοπάθεια να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Ο αριθμός μάλιστα των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν τη δυναμική αυτή. 

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας από τους σημαντικότερους, καθώς ο αριθμός των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Εξίσου σημαντικοί  παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης ρευματικού πυρετού και η αμέλεια προληπτικού ελέγχου.

Μάλιστα οι  καρδιαγγειακοί θάνατοι μεσηλίκων είναι δυόμισι φορές συχνότεροι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ότι σε εκείνες υψηλού εισοδήματος, κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων του συστήματος υγείας στις πρώτες.

Οι  ανεπτυγμένες κοινωνίες έχουν πρόσβαση σε  βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές, ώστε να είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιολογικών προβλημάτων για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Επιπλέον, η πρόοδος στον τομέα της καρδιολογίας έχει συντελέσει στο να ελαττωθεί η θνησιμότητα και έχει εκτινάξει το άμεσο ιατρικό κόστος των καρδιαγγειακών νόσων περίπου σε τριπλάσια μεγέθη.

Ο ανεπτυγμένος κόσμος λοιπόν  έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στις καρδιακές παθήσεις και οι  εταιρείες όπως η Edwards Lifesciences είναι αυτές που του πρόσφεραν αυτό το πλεονέκτημα.

Ένας άνθρωπος έδωσε ζωή σε εκατομμύρια

Το θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση των καρδιακών νόσων έβαλε το 1958 ένας ανήσυχος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας, ο Miles “Lowell” Edwards.

Ο Edwards υπέστη στην εφηβεία καρδιολογικές βλάβες λόγω παρατεταμένου ρευματικού πυρετού.

Το  πρόβλημα υγείας όμως έγινε εφαλτήριο της απόφασης του  να βοηθήσει ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε στα 60 του χρόνια, με 63 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο ενεργητικό του, αποφάσισε δεδομένου του ελεύθερου χρόνου του να επικεντρωθεί στον στόχο του.

Με έμπνευση από το υδραυλικό σύστημα και τις αντλίες καυσίμων, ο Edwards πίστευε ότι η ανθρώπινη καρδιά θα μπορούσε να είναι μηχανική. 

Παρουσίασε την ιδέα στον Dr Albert Starr, έναν νεαρό χειρούργο στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Όρεγκον, ο οποίος όμως θεώρησε την ιδέα του πολύ περίπλοκη και τον κατεύθυνε να επικεντρωθεί αρχικά στην ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, για την οποία άλλωστε υπήρχε και άμεση ανάγκη.

Μετά από δύο χρόνια, αναπτύχθηκε και τοποθετήθηκε με επιτυχία σε ασθενή η πρώτη βαλβίδα, με τις εφημερίδες ανά τον κόσμο να γράφουν για την «θαυματουργή χειρουργική επέμβαση καρδιάς».

Αυτή η καινοτομία δημιούργησε την εταιρεία, Edwards Laboratories, η οποία το 1966 εξαγοράστηκε από την American Hospital Supply Corporation και μετονομάστηκε σε American Edwards Laboratories.

Το 1985 η American Edwards εξαγοράστηκε από την Baxter International, ενώ το 2000 άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο «EW».

Από τότε μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην καινοτομία με σαφές ποιοτικό  προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.

Πρόκειται για μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και 14.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο,  που παραμένει πιστή στο όραμα του ιδρυτή της, δημιουργώντας προϊόντα που προσφέρουν στους κλινικούς ιατρούς την δυνατότητα να αυξάνουν τη βιωσιμότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Η επανάσταση στην  αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, με την  καρδιά σε πλήρη λειτουργία

Η Edwards είναι ο leader  στην παραγωγή προϊόντων αντικατάστασης βαλβίδων και προϊόντων επισκευής βαλβίδων.

Όμως το μεγάλο της επίτευγμα είναι η παράκαμψη της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς, με αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, ενώ η καρδιά του ασθενούς είναι σε πλήρη λειτουργία.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων και χάρη στην τεχνογνωσία της εταιρείας, έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της.
Μέχρι πρότινος η μόνη δυνατότητα αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας ήταν με χειρουργική επέμβαση 4-5 ωρών που απαιτούσε διάνοιξη του θώρακα του ασθενή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς του.

Μετά από μια τέτοια επέμβαση, ο ασθενής  χρειάζεται δύο μήνες τουλάχιστον για να επανέλθει στις πλήρεις δραστηριότητες του.

Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι μια πρωτοπόρος μέθοδος με διαδικασία παρόμοια της στεφανιογραφίας.

Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της είναι περίπου δύο ώρες. Μια εκπτυσσόμενη βιοπροσθετική βαλβίδα προσαρμόζεται πάνω σε έναν καθετήρα, οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες του οργανισμού στη θέση της προβληματικής αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση.

Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 4-6 μέρες και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετά από μια εβδομάδα.

Το ποσοστό επιτυχούς εμφύτευσης της βαλβίδας από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%, για αυτό άλλωστε και ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Τάση που θα συνεχίσει να παρατηρείται, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι χαμηλή και σαφέστατα ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο της κλασσικής χειρουργικής αντικατάστασης.

Οι σημαντικές γραμμές προϊόντων και ο ανταγωνισμός

Εκτός των ιστικών βαλβίδων αντικατάστασης και των δακτυλίων πλαστικής επιδιόρθωσης των βαλβίδων καρδιάς που πωλούνται με τα εμπορικά σήματα Carpentier-Edwards κ.α, η επιχείρηση έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για λιγότερο επεμβατικές- catheter-based –προσεγγίσεις.

Αυτή άλλωστε είναι και η  μεγάλη ιστορία της Edwards για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καθώς υπήρξε τεράστια  απόδοση από τον τομέα της αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας transcatheter (TAVR).

Οι πωλήσεις της TAVR αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση, στα 763 εκατομμύρια.

Οι βαλβίδες Edwards Sapien 3 Ultra  System, Sapien 3 Transcatheter heart valve και Sapien XT είναι αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα, με την πρώτη να είναι η πρώτη που πριν ενάμιση χρόνο απόκτησε σήμα CE για την θεραπεία ασθενών με σοβαρή στένωση αορτής που είναι σε χαμηλό κίνδυνο για χειρουργείο ανοικτής καρδιάς.  Επίσης η βαλβίδα CENTERA διατίθεται πλέον στην Ευρώπη και η ξεχωριστή αορτική βαλβίδα INSPIRIS RESILIA έχει υψηλή ζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία.

Η εταιρεία είναι leader στις θεραπείες για νόσους της μιτροειδούς και τριχοειδούς βαλβίδας -η σειρά προϊόντων ΤΜΤΤ- μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. εως το 2024, με το νέο σύστημα βαλβίδων αντικατάστασης EVOQUE να έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από την FDA.

Η Edwards είναι παγκόσμιος ηγέτης και στον εξίσου σημαντικό τομέα της αιμοδυναμικής παρακολούθησης -Critical Care- αναπτύσσοντας τη σειρά προϊόντων με τα εμπορικά σήματα Swan-Ganz, HemoSphere κ.α.

Η καινοτομία τους είναι ότι χάρη στην εισαγωγή ενός καθετήρα, οι γιατροί «παίρνουν» πληροφορίες έναντι να καθορίσουν την θεραπεία για εκατομμύρια ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, είτε κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, είτε κατά την μετεγχειρητική περίοδο, ακόμα και κατά την περίοδο «διερεύνησης» της ύπαρξης ή όχι καρδιοαγγειακής νόσου.

Τα προϊόντα του Critical Care παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων 12% σε ετήσια βάση στα 199 εκατομμύρια δολάρια, με κύριο οδηγό ανάπτυξης την ισχυρή ζήτηση για την πλατφόρμα HemoSphere, καθώς και τη συνεχή υιοθέτηση των προϊόντων Smart Recovery.

Πρόκειται για τα πρόσθετα προϊόντα του Critical Care που περιλαμβάνουν προηγμένα προϊόντα φλεβικής πρόσβασης για τη θεραπεία αγγειακών παθήσεων και για την απομάκρυνση των θρόμβων αίματος από τους βραχίονες και τα πόδια, τους αντιμικροβιακούς καθετήρες, το σύστημα προστασίας blood-management κ.α.

Παρόλο που η ανταγωνίστρια Medtronics έχει παραβιάσει κατά καιρούς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της και η Boston Scientific την ανταγωνίζεται ευθέως σε κάποιους τύπους βαλβίδων, εντούτοις η Edwards διατηρεί το προβάδισμα και την εξειδίκευση της, χάρη στις μεγάλες επενδύσεις για έρευνα που υπερβαίνουν το 17% των πωλήσεων της.

Δυνατός ισολογισμός- δυνατές αποδόσεις

Παρά τη σημαντική κερδοφορία και τις ελεύθερες ταμειακές ροές η εταιρεία δεν καταβάλει ποτέ μερίσματα, ούτε πρόκειται να το κάνει στο άμεσο μέλλον, μιας και τα κέρδη χρηματοδοτούν την έρευνα και την ανάπτυξη. Εντούτοις έχει προσφέρει εξαιρετικά εντυπωσιακά κέρδη στα χαρτοφυλάκια. 

Ας υποθέσουμε ότι το 2000 είχατε αγοράσει 100 μετοχές της εταιρείας δίνοντας 1650 δολάρια και δεν είχατε ξανασχοληθεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα θα είχατε, μετά τα split, 400 μετοχές στην τιμή πέριξ των 204  δολαρίων και ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 81.600  δολαρίων, ήτοι μια απόδοση του ύψους 4945 %.

Εντυπωσιακό νούμερο, αν και ανασταλτικό για όσους θα επιθυμούσαν αυτήν την περίοδο μια ευκαιρία εισόδου σε λίγο καλύτερα επίπεδα.

Επιπλέον η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ είχε άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του 2018 και του 2019, με τον φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 17% που θα ήταν κανονικά.

 Η κεφαλαιοποίηση πέριξ των 42-43 δισ. με τη μέχρι τώρα διόρθωση, φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα νούμερα αυτά, με όσους δεν έχουν ακόμα επενδύσει στην ηγέτιδα δύναμη του κλάδου να ελπίζουν για μια διόρθωση τουλάχιστον πέριξ των 160 -170 δολαρίων/μετοχή.

Οι ήδη μέτοχοι από την άλλη, αισθάνονται άνετα με ένα profit margin 26%, πωλήσεις για το 2019 πέριξ των 4,3 δισ. δολαρίων κατά 17% αυξημένες σε σχέση με το 2018, Ebitda 1,336 δισ., προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξημένα κατά 19% στα 5,57 δολάρια μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2019 από  956 εκατ. δολάρια  στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και συνολικό χρέος σταθερό με πέρσι στα  594 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2020 αναμένονται πωλήσεις μεταξύ 4,6 και 5 δισεκατομμύρια δολάριων και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή πέριξ των 6,15 έως 6,40 δολαρίων.

Μακροπρόθεσμα, είναι λογικό οι μέτοχοι  να περιμένουν ότι η εταιρεία θα καρπωθεί μεγάλο μέρος των εσόδων που θα αυξάνονται για τον κλάδο λόγω της δημογραφικής γήρανσης, αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης πρόσβασης στα συστήματα υγείας από τους πληθυσμούς των αναδυόμενων αγορών.

Βραχυπρόθεσμα, σίγουρα το ρίσκο μιας διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.