Η επίθεση της Fed, η πιθανή λήξη του πολέμου και η ελληνική dream team

Η επίθεση της Fed, η πιθανή λήξη του πολέμου και η ελληνική dream team

Μετά από τρία χρόνια η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης- στο εύρος του 0,25%-0,50%- επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται σε κάθε μια από τις επόμενες έξι συνεδριάσεις της για φέτος να αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης με στόχο να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2022. Οι αξιωματούχοι μάλιστα προβλέπουν τρεις τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με στόχο το επιτόκιο να φτάσει στο 2,8% έως το τέλος του 2023 και να παραμείνει σταθερό σε αυτό το επίπεδο και το 2024.

Το ύψος του πληθωρισμού δεν άφησε και πολλές επιλογές στα μέλη της FOMC, τα οποία ενέκριναν σχεδόν ομόφωνα την αύξηση με εξαίρεση τον πρόεδρο της Fed του Σεντ Λούις ο οποίος ήθελε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Μια κίνηση που ίσως να βλέπαμε χθες, αν μαζί με τους φόβους του πληθωρισμού δεν υπήρχαν και οι φόβοι για σοβαρή ύφεση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Eπιπλέον η Fed ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε προσεχή συνεδρίασή της τη μείωση του ισολογισμού της, με τον Πάουελ να επισημαίνει ότι η αρχή θα μπορούσε να γίνει τον Μάιο, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.

Μετά τις ανακοινώσεις της Fed η Wall Street «μάζεψε» για λίγο τα κέρδη της, καθώς ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πιο επιθετικός από αυτόν που προέβλεπε η FOMC τον Δεκέμβριο, κάτω από το βάρος των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Γι’αυτό άλλωστε άλλαξε την πρόβλεψη της για τον δομικό πληθωρισμό, ανεβάζοντας τον στο 4,1% το 2022, από 2,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο.

Εν συνεχεία όμως η Wall « ζύγισε» τα καλά νέα όσον αφορά τις εντατικές διπλωματικές συνομιλίες των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που αρχίζουν επιτέλους ν’ αποδίδουν καρπούς.

Ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό τόνισε ότι μια «ειρηνευτική συμφωνία» αρχίζει να μοιάζει πιο ρεαλιστική, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε στο BBC ότι υπάρχουν «κάποιες ελπίδες για έναν συμβιβασμό».

Αν και η στήλη προβληματίζεται με τις χτεσινές δηλώσεις σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ολόκληρος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης, η οποία ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα και ότι η Ουκρανία με τη στήριξη των δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας(!) ενώ αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά έναν λόγο για να τις επιβάλει εις βάρος της Μόσχας, εντούτοις η Wall έκλεισε με ισχυρή άνοδο.

Η ανοδική αυτή αντίδραση πιθανότατα να μας οδηγήσει έως τις 4520 μονάδες, αν εν τέλει η τρέχουσα εβδομάδα σημάνει το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Και βλέπουμε... καθώς ο πληθωρισμός, η ύφεση, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων πιθανότατα να πάρουν τη σκυτάλη των ειδήσεων μετά τη λήξη του πολέμου.

Αλλά και για τις ευρωπαϊκές αγορές η αναζωοπύρωση των ελπίδων ότι μπορεί να είμαστε κοντά στο τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν η αφορμή να γίνει ένα εντυπωσιακότατο γύρισμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γερμανικός δείκτης Dax βρίσκεται μόλις 1,2% από τα επίπεδα που είχε πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο γαλλικός Cac απέχει κατά 2,8% από τα επίπεδα της 23ης Φεβρουαρίου. Βέβαια όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, η τεχνική εικόνα έχει δρόμο ακόμα προκειμένου να αποκατασταθεί. Η λήξη του πολέμου θα καταφέρει άραγε να οδηγήσει τον Dax πάνω από τις 15400 μονάδες που είναι και το ζητούμενο; Aυτό είναι και το μεγάλο «στοίχημα» στην αγορά των παραγώγων.

Εντυπωσιακό και το γύρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και απέχει ακόμα 7% από τα επίπεδα που είχε προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον επόμενο στόχο να τοποθετείται στη ζώνη των 900-920 μονάδων, πάντα με την προϋπόθεση θετικών νέων από το μέτωπο του πολέμου.

Eπί την ευκαιρία, υπενθυμίζοντας τη βασική αρχή της στήλης ότι οι εύκολες εποχές στις αγορές τελείωσαν και τη διαφορά εφεξής θα την κάνει η σωστή επιλογή τίτλων τη σωστή στιγμή, μετά το διάγραμμα του δείκτη παραθέτουμε τα διαγράμματα δύο τίτλων που ο ένας είναι 17% υψηλότερα από τα επίπεδα της 23ης Φεβρουαρίου σε νέα ιστορικά υψηλά και ο άλλος απέχει μόλις πέριξ του 3%.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.