Η επιστροφή των Ευρωπαίων στη νέα κανονικότητα
Κορονοϊος

Η επιστροφή των Ευρωπαίων στη νέα κανονικότητα

Βήμα - βήμα βγαίνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου από το σκληρό  lockdown στο οποίο υποχρεώθηκαν αφότου επλήγησαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν υπό προϋποθέσεις στην Ιταλία, ενώ η χώρα καταγράφει τους λιγότερους θανάτους από τις αρχές Μαρτίου. Ομοίως και η Ισπανία, κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 59 θανάτους, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.

H Ιταλία άνοιξε τα καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και κομμωτήρια, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Ωστόσο, ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας (πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης), δεν υπέγραψε τη συμφωνία της κυβέρνησης Κόντε με τις περιφέρειες, διότι θεωρεί λάθος κίνηση το ότι, για την άρση πολλών απαγορεύσεων, δεν ζητήθηκε η καθοριστική γνωμοδότηση του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι, όντως, υπάρχει ακόμη κίνδυνος μετάδοσης, αλλά πρόσθεσε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. «Αντιμετωπίζουμε έναν υπολογισμένο κίνδυνο...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός που πρόσφατα εξέδωσε διάταγμα με το οποίο θα επιτραπεί από τις 3 Ιουνίου να γίνονται ταξίδια από και προς την Ιταλία.

Αντίστοιχα περίπου το 70% της Ισπανίας πέρασε σήμερα στη λεγόμενη Φάση 2, που περιλαμβάνει άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, που παραμένουν στη Φάση 0.

Η Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τις 14 Μαρτίου και η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει παράτασή της για ακόμα ένα μήνα.

Στη Μαδρίτη, μερίδα πολιτών συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη μη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην ισπανική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες επέστρεψαν στις προπονήσεις και γίνονται συζητήσεις να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα στις 12 Ιουνίου.

Αν δοθεί τελικώς το πράσινο φως, οι αγώνες θα γίνονται σε άδεια γήπεδα και οι παίκτες θα εξετάζονται πριν από κάθε αναμέτρηση.

Το Βέλγιο θα ξεκινήσει να ανοίγει εκ νέου τα δημοτικά και τα Γυμνάσια υπό αυστηρούς όρους.

Η Πορτογαλία, η Δανία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών χωρών που χαλαρώνουν τα μέτρα τους σταδιακά από σήμερα.