Η «επιμονή» των κρουσμάτων στην Αττική πιέζει για νέα μέτρα

Η «επιμονή» των κρουσμάτων στην Αττική πιέζει για νέα μέτρα

Έντονες ανησυχίες προκαλεί ο κλιμακούμενος ρυθμός των νέων κρουσμάτων στην Αττική, καθώς λίγο πριν τη συμπλήρωση των 14 ημερών από τη λήψη των τελευταίων μέτρων ο επιδημιολογικός δείκτης ξεπέρασε την μονάδα στο Λεκανοπέδιο με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών ο κατάλογος των επιπλέον μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνει από μάσκες παντού έως ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης.

Ειδικότερα, σήμερα η Αττική κατέγραψε 240 από τα 416 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τα 127 χτες. Παράλληλα η περιφέρεια καταγράφει αύξηση του δείκτη Rt σε 1 και άνω, σύμφωνα με την 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό, το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση, με το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών  πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Στα 416 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 240 στην Αττική - 79 οι διασωληνωμένοι

Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι τα νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν σήμερα ανέρχονται σε 416, εκ των οποίων οι 240 στην Αττική και ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 79. Τα σημερινά κρούσματα είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά τα 453 κρούσματα της 21ης Σεπτεμβρίου. Όσο για τα 240 κρούσματα της Αττικής αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Εκ των 416 σημερινών κρουσμάτων, οι 59 εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι 55 συνδέονται με γνωστές συρροές. Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 5 ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.