«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η επιδημία επιταχύνεται - «Αποδείξεις» για μετάδοση και μέσω αέρα

Η επιδημία επιταχύνεται - «Αποδείξεις» για μετάδοση και μέσω αέρα

Η επιδημία του νέου κορονοϊού «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση.

«Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ίδιος επισήμανε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος, ενώ προειδοποίηση ότι ο ιός «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, η επιστήμονας του ΠΟΥ Μπενέτα Αλεγκράντζι, υπεύθυνη για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ως προς την αερομεταφερόμενη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά υπογράμμισε πως  δεν είναι οριστικό και ο Οργανισμός εξετάζει ακόμα τα στοιχεία.

«... Η δυνατότητα αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε δημόσιους χώρους - ειδικά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, πλήθος, κλειστούς χώρους, κακώς αεριζόμενοι, που έχουν περιγραφεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί», επισήμανε και διευκρίνισε εκ νέου ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν εκ βαθέου».

Σύμφωνα με το Reuters oποιαδήποτε αλλαγή στην εκτίμηση του ΠΟΥ για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού θα μπορούσε να επηρεάσει τις τρέχουσες συμβουλές σχετικά με τη διατήρηση του ενός μέτρου φυσικής απόστασης. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες βασίζονται στον Οργανισμό για την  καθοδήγηση, μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Η επιδημιολόγος  Μαρία Βαν Κέρχοφ σημείωσε ότι ο ΠΟΥ θα δημοσιεύσει μια επιστημονική σύντομη περίληψη της κατάστασης των τελευταίων γνώσεων σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι σε μια ανοιχτή επιστολή προς το γραφείο που εδρεύει στη Γενεύη, το οποίο δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, 239 επιστήμονες σε 32 χώρες παρουσίασαν στοιχεία που λένε ότι τα σωματίδια του ιού μπορούν να μολύνουν άτομα που τα εισπνέουν, καθώς τα μικρότερα εκπνεόμενα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες παροτρύνουν τον ΠΟΥ να ενημερώσει τις οδηγίες του.

Προειδοποίηση προς ταξιδιώτες

Νωρίτερα σήμερα, ο ΠΟΥ είχε απευθύνει σύσταση προς τους ταξιδιώτες να φορούν προστατευτικές μάσκες στα αεροπλάνα και να ενημερώνονται διαρκώς, καθώς παρατηρείται και πάλι έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε κάποιες χώρες, με αποτέλεσμα την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις κάλεσε τον κόσμο να μην βρεθεί προ εκπλήξεων από την επανεμφάνιση τοπικών εξάρσεων της COVID-19 και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται, λέγοντας: «Αν υπάρχει κάπου, υπάρχει παντού και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πρέπει να το κατανοήσουν αυτό».

«Ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος και οι άνθρωποι θα πρέπει να το λάβουν αυτό πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επικαιροποιούσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του ενόψει των θερινών διακοπών του βόρειου ημισφαιρίου, αλλά οι επικαιροποιημένες οδηγίες δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ οι ταξιδιώτες θα πρέπει «να θυμούνται ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ή μπορεί να αλλάξουν», σημείωσε η Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Διαπιστώνουμε πολλές αυξήσεις κρουσμάτων, πολλές αλλαγές σε διάφορες χώρες, χώρες που είχαν επιτυχώς καταπνίξει το πρώτο κύμα τώρα βλέπουν μια δεύτερη αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Μέτρα καραντίνας επιβλήθηκαν σήμερα εκ νέου στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, περιορίζοντας τους κατοίκους της Μελβούρνης στα σπίτια τους με μόνη εξαίρεση τις μετακινήσεις για σοβαρούς λόγους, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Οι προηγούμενες οδηγίες του ΠΟΥ προς τους ταξιδιώτες περιελάμβαναν συμβουλές κοινής λογικής, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του αγγίγματος των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Η Χάρις αναφέρθηκε σήμερα στην χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροπλάνα, ένα μέτρο το οποίο ήδη απαιτούν πολλές αεροπορικές εταιρείες.

«Αν πετάτε, δεν υπάρχει τρόπος να τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις σε ένα αεροπλάνο, επομένως θα χρειαστεί να πάρετε άλλα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο», κατέληξε η Χάρις.