Η επιβολή ή όχι των κυρώσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας
Νίκος Δένδιας

Η επιβολή ή όχι των κυρώσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Την θέση ότι η εφαρμογή ή όχι των κυρώσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, διατύπωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του Ανζε Λόγκαρ, στη Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι τουρκικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση του Oruc Reis τονίζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. «Για ένα διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά μας, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα», σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι είχε εκτενείς συζητήσεις με τον συνάδελφό του για τις διμερείς μας σχέσεις και για τα τεκταινόμενα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου. ενώ παρατήρησε ότι «κάναμε 10 χρόνια να υπάρξει επίσκεψη Έλληνα Υπουργού εδώ, στη Σλοβενία, στη Λιουμπλιάνα και αυτό δεν πρόκειται αυτό να επαναληφθεί». «Αποφασίσαμε να βλεπόμαστε πολύ συχνότερα», πρόσθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Σλοβενίας να αποτελέσει μέλος της πρωτοβουλίας της Μεσογείου, των μέχρι τώρα Med 7. «Η Ελλάδα θα στηρίξει από τούδε και στο εξής απολύτως αυτή την σλοβενική θέση, αυτό το σλοβενικό αίτημα», συμπλήρωσε.

Επίσης, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τσεχία όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Tomas Petricek. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.