Η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα το επίκεντρο αυριανής διάσκεψης στη Σιγκαπούρη

Η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα το επίκεντρο αυριανής διάσκεψης στη Σιγκαπούρη

Η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στη μεγαλύτερη διάσκεψη ασφάλειας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Σιγκαπούρη. Η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα προδιαγράφει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για τον έλεγχο της αναφερόμενης θαλάσσιας εμπορικής διάβασης, αλλά και του ενεργειακού πλούτου που κρύβει στο βυθό της, η Νότια Σινική Θάλασσα.

Για το ζήτημα αυτό, αναμένεται απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας.

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι στη διάρκεια της διάσκεψης ασφάλειας θα προσπαθήσουν να πείσουν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως επίσης, την Ινδία και την Ιαπωνία, να υποστηρίξουν δημόσια την απόφαση, καθώς οι Φιλιππίνες ζήτησαν να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας θα συζητηθεί με τις ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος του Κινεζικού Κράτους, Γιανγκ Τζιετσί, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα συζητήσουν το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο χωρών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ.

Ο Ζεγκουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέδριο, εν όψει του όγδοου σινοαμερικανικού Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου, που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. «Η κινεζική και η αμερικανική πλευρά θα ανταλλάξουν ειλικρινείς, σε βάθος απόψεις για σημαντικά και ευαίσθητα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», σημείωσε ο Ζενγκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αποτελούν κινεζικό έδαφος από την αρχαιότητα, προσθέτοντας ότι η Κίνα δικαιούται να διασφαλίζει την εδαφική της κυριαρχία και τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά της. «Είμαστε δεσμευμένοι στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να ελέγχουμε τις διαφορές μέσα από τον διάλογο και να λύνουμε τα προβλήματα ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζενγκ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, που δεν έχουν διεκδικήσεις στις διαφορές σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν υποσχεθεί να μην παίρνουν θέση σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας. «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα τηρήσει την υπόσχεσή της», δήλωσε ο Ζενγκ, καλώντας τις ΗΠΑ να κρίνουν με βάση τα γεγονότα, αντί να ευνοούν τους συμμάχους τους. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στο να βοηθήσουν στην εκτόνωση του ζητήματος - εάν μπορέσουν να τιμήσουν τον λόγο τους και να σταματήσουν όλες τις προκλητικές κινήσεις που έχουν στόχο τα κινεζικά κυριαρχικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον Ζενγκ, ο Γιανγκ και ο Κέρι θα συζητήσουν για το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας «για να ενισχύσουν την αμοιβαία κατανόηση και να αποφύγουν στρατηγικά λανθασμένες κρίσεις, επιδιώκοντας μία κατάλληλη λύση για το ζήτημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ