Η ενσωμάτωση και η εμπιστοσύνη στην Θράκη περνάει από την παιδεία και τον πολιτισμό

Η ενσωμάτωση και η εμπιστοσύνη στην Θράκη περνάει από την παιδεία και τον πολιτισμό

Έντεκα χωριά του Ν. Ροδόπης, που συνθέτουν την εκπαιδευτική κοινότητα έξι μειονοτικών σχολείων (επιπέδου δημοτικής εκπαίδευσης) επιθυμούσαν για χρόνια να βρουν χρήματα για την πραγματοποίηση ενός «ονείρου», όπως χαρακτηριστικά είχε εκθέσει στον Πρόεδρο του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών, ένας μεοινοτικός-μουσουλμάνος Δάσκαλος (στο χωριό Ασώματοι της Ροδόπης): «Διδάσκουμε, περιγράφουμε χρόνια τώρα τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ιστορία, την Αθήνα, την Ακρόπολη, τη Βουλή, αλλά δεν αξιωθήκαμε να τα αντικρίσουμε όλα αυτά, να τα ζήσουμε έστω για λίγο από κοντά!»

Όπως γίνεται αντιληπτό η δυνατότητα χρηματοδότησης μιας τέτοιας εκδρομής, έχει πολυδιάστατη σημασία. Εκτός της εύλογης εκπαιδευτικής πλευράς, η επίσκεψη στη Βουλή και στην Ακρόπολη έχει εξόχως πολιτισμική διάσταση. Η μοναδική εμπειρία επίσκεψης στα σύμβολα της Δημοκρατίας, Ελευθερίας, παγκόσμιων Αξιών και Τεχνών αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία εξωστρέφειας και εμπλουτισμού, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ορθή εκμάθηση Γλώσσας και Ιστορίας. 

Πέραν αυτών, υπάρχει και η θεμιτή ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ διάσταση, εφόσον η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα, αγκαλιάζει Μουσουλμανόπαιδα και γονείς στη Θράκη, τους προσφέρει δυνατότητες, περιορίζοντας ταυτόχρονα χρόνιες  προκαταλήψεις περί αποκλεισμού και απαξίωσής τους. Χτίζεται έτσι Εμπιστοσύνη, ως η ισχυρότερη βάση για συμμετοχικότητα, ευημερία και απόκρουση «κινδύνων».

Οι Δάσκαλοί τους, παρακολουθώντας την προσπάθεια του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ για Διαφώτιση, ατομική και συλλογική Βελτίωση, προσέγγισαν με παράπονο και παράκληση τον Όμιλο, ώστε να βοηθήσει προς την υλοποίηση ενός ανεκπλήρωτου ονείρου έξι χρόνων.

Με τις δέουσες ενέργειες του ΕΑΝΟΣ και την επικοινώνηση του θέματος προς μία Βιομηχανία παγκόσμιας Εμβέλειας, κατέστη δυνατή η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης εκδρομής. Γι'' αυτό ο Όμιλος εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίησή του και τις αμέτρητες ευχαριστίες  για το γεγονός της άμεσης ανταπόκρισης.

Η πλήρης κάλυψη όλου του ποσού των εξόδων είναι ένα εξαίρετο δείγμα ευαισθησίας και συναντίληψης, ότι η υγιής συνεύρεση επιχειρηματικότητας και κοινωνικής πρωτοβουλίας αποτελεί θεμέλιο για τις τόσο αναγκαίες υπερβάσεις στη Χώρα μας.

Φάνης Κωφίδης,
Για τον Όμιλο Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ