Η Ένωση Δικαστών υιοθετεί τα επιχειρήματα των ακραίων υπέρ Κουφοντίνα
Δ.Φούκας (Πρ.Πρωτοδικών)

Η Ένωση Δικαστών υιοθετεί τα επιχειρήματα των ακραίων υπέρ Κουφοντίνα

«Όταν μία παρέμβαση δικαστικής ένωσης, είτε λόγω επιλογής του χρόνου, είτε λόγω περιεχομένου ή διατύπωσης, επιχειρεί να παράσχει νομική κάλυψη σε πολιτικές ενέργειες τρίτων ή υιοθετεί πολιτικά επιχειρήματα, το αποτέλεσμα είναι πάντα βλαπτικό για τη Δικαιοσύνη» δηλώνει στο Liberal.gr o Δημήτριος Φούκας σχολιάζοντας τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στο δικαστικό σώμα για την υπόθεση Δ. Κουφοντίνα. 

Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών και μέλος ΔΣ της Εν.Δ.Ε. τονίζει ότι «το Δικαστικό Σώμα δεν θα επιτρέψει ποτέ την εργαλειοποίησή του, από οπουδήποτε και αν εκπορεύεται μια τέτοια προσπάθεια. Ήδη οι αντιδράσεις των συναδέλφων σε ολόκληρη τη χώρα είναι τέτοιες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που δεν έχουμε δει στο παρελθόν της Εν.Δ.Ε.».

Σχετικά με το αν η σύγκρουση στην Εν.Δ.Ε. είναι καθαρά ενδοπαραταξιακή εξηγεί ότι «Αν με τον όρο «ενδοπαραταξιακή» εννοείτε «συνδικαλιστική», θα σας απαντούσα ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, όχι μόνο διότι η ΕνΔΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σωματείο λόγω της πρόβλεψής της στο Σύνταγμα, αλλά διότι το υπόβαθρο της σύγκρουσης που αναφέρατε είναι η αντιπαράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων και κοσμοθεωριών ως προς το παρόν και το μέλλον της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Στο δικαστικό σώμα επικρατεί μεγάλη αναταραχή με αφορμή την στάση της ηγεσίας της ΕνΔΕ στην υπόθεση Κουφοντίνα. Χθες ζητήσατε, μαζί με άλλους συναδέλφους σας, να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ σε προ ημερών ανακοίνωση κατηγορούσατε την ηγεσία της ΕνΔΕ για ταύτιση και στράτευση με συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα. Ποια είναι αυτά;

Το νόημα της ανακοινώσεώς μας είναι ότι η θέση την οποία εξέφρασε το προεδρείο της ΕνΔΕ με το από 24-2-2021 δελτίο τύπου, εντάσσεται σε μία γενικότερη θεώρηση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας.

Τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος της Ένωσης αρθρογράφησε υπέρ του ψευδοεπιχειρήματος ότι δεν επιτρέπεται ο σωφρονισμός του δράστη, εφόσον αυτός προέρχεται από τον χώρο της ακροαριστερής τρομοκρατίας. Επίσης, το προεδρείο αρνήθηκε την έκδοση ανακοίνωσης καταδίκης της επίθεσης που έγινε σε βάρος του Πρυτάνεως του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά το έγγραφο αίτημά μας προς το ΔΣ και, τέλος, εσκεμμένα παράλειψε οποιασδήποτε αναφορά στις δίκες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» και των λοιπών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κατάλογο των «εμβληματικών» δικών που συνέταξε ο πρόεδρος της Ένωσης, με αφορμή την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Πέραν τούτων, η εμμονή του προεδρείου να εφευρίσκει αντισυνταγματικότητες, σε θέματα όπως η διαμεσολάβηση και ο περιορισμός των συναθροίσεων λόγω της πανδημίας, για τα οποία η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ο αρμόδιος σχηματισμός του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν αποφανθεί, όπως και η διατύπωση του καινοφανούς «νομικού» επιχειρήματος ότι «η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου κρίνεται από το εάν υπάρχει κάποιος να τον προσβάλει» και όχι από το περιεχόμενό του, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι το προεδρείο της Ένωσης, εκμεταλλευόμενο τη θέση του, επιχειρεί να παράσχει νομική κάλυψη στις πολιτικές ενέργειες ομάδων και κομμάτων, εγκαταλείποντας τις αρχές της αμεροληψίας και της ακεραιότητας.

- Είναι αξιοποιήσιμη κομματικά η στάση της ηγεσίας της ΕΝΔΕ; Το ρωτώ γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ακριβώς τον ίδιο πυρήνα επιχειρημάτων...

Μία δικαστική ένωση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις δημόσιες τοποθετήσεις της, ακριβώς για να αποφεύγεται αυτό το ενδεχόμενο. Οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να εκφράζουν νομικές θέσεις και επιχειρήματα. Όταν μία παρέμβαση δικαστικής ένωσης, είτε λόγω επιλογής του χρόνου, είτε λόγω περιεχομένου ή διατύπωσης, κάνει αυτό που περιέγραψα ήδη, δηλαδή επιχειρεί να παράσχει νομική κάλυψη σε πολιτικές ενέργειες τρίτων ή υιοθετεί πολιτικά επιχειρήματα, το αποτέλεσμα είναι πάντα βλαπτικό για τη Δικαιοσύνη.

- Εκτιμάτε δηλαδή ότι η ΕνΔΕ εργαλειοποιείται σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί η κοινή γνώμη; Και αν ναι, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό;

Το Δικαστικό Σώμα απέδειξε και σε αυτή περίπτωση ότι διαθέτει πολύ ισχυρά ανακλαστικά σε ό,τι αφορά την προάσπιση της τιμής και της ανεξαρτησίας του, ανεξαρτήτως των συσχετισμών και των συγκυριακών πλειοψηφιών στην ΕνΔΕ. Δεν θα επιτρέψει ποτέ την εργαλειοποίησή του, από οπουδήποτε και αν εκπορεύεται μια τέτοια προσπάθεια. Ήδη οι αντιδράσεις των συναδέλφων σε ολόκληρη τη Χώρα είναι τέτοιες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που δεν έχουμε δει στο παρελθόν της ΕνΔΕ.

- Αρκετοί πάντως εκτιμούν, με αφορμή το θόρυβο που έχει προκαλέσει η σύγκρουση στην ΕνΔΕ, ότι αυτή είναι καθαρά ενδοπαραταξιακή. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αν με τον όρο «ενδοπαραταξιακή» εννοείτε «συνδικαλιστική», θα σας απαντούσα ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, όχι μόνο διότι η ΕνΔΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σωματείο λόγω της πρόβλεψής της στο Σύνταγμα, αλλά διότι το υπόβαθρο της σύγκρουσης που αναφέρατε είναι η αντιπαράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων και κοσμοθεωριών ως προς το παρόν και το μέλλον της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της.

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κρατούμενος Δ.Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου, πως εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε και πως αν το επιθυμούσε θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ποια η γνώμη σας αμιγώς ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης;

Νομικά η απάντηση βρίσκεται στα άρθρα 6, 29 και 31 του Σωφρονιστικού Κώδικα.

* Ο Δημήτριος Φούκας είναι Πρόεδρος Πρωτοδικών, Μέλος Δ.Σ. Εν.Δ.Ε.