Η ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά και ποιος θα την πληρώσει

Η ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά και ποιος θα την πληρώσει

Αρχίζουν από σήμερα οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά για να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας και στο β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η πρώτη ένεση της περιόδου θα είναι έμμεση: τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτώνται σήμερα θα μειώσουν τα βάση του φόρου κατοχής ακινήτων κατά περίπου 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Θα ακολουθήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στο τέλος του μήνα η οποία από μόνη της θα φέρει πρόσθετες καθαρές αποδοχές περίπου 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου στους περίπου 650.000 δικαιούχους.

Μέσα στον Μάιο θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων με περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ θα εξαργυρωθούν οι επιταγές καυσίμων ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.  Αρχές Ιουνίου θα κατατεθούν τα 280 εκατ. ευρώ των αναδρομικών ενισχύσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ενισχύσεων ύψους περίπου 1,5 δις. ευρώ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρκεί το 1,5 δις. ευρώ για να συγκρατηθεί η κατανάλωση και να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και στο β’ τρίμηνο του 2022; Για το α’ τρίμηνο, αναμένεται σε λιγότερο από έναν μήνα από σήμερα να καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 5% τουλάχιστον. Όμως για το β’ τρίμηνο, δεν θα είναι εξίσου εύκολο καθώς ο πήχης από πέρυσι είναι ψηλά. Από τη μία βέβαια υπάρχει η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού και η αύξηση των επενδύσεων. Από την άλλη όμως, έχουμε την εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Ποιο θα είναι λοιπόν το καθοριστικό στοιχείο; H πορεία της κατανάλωσης για μια ακόμη μια φορά.

Τα 1,5 δις. ευρώ δεν είναι λίγα χρήματα. Το πιο δε σημαντικό είναι ότι θα διασφαλιστούν χωρίς να ανοίξει μεγάλη «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό. Ας πάρουμε μια-μία τις πηγές:

  1. Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού θα τα πληρώσουν οι εργοδότες όχι το κράτος. Το τελευταίο μάλιστα θα έχει λαμβάνειν από τους πρόσθετους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Και με αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα χρηματοδοτηθούν και με το παραπάνω οι αυξήσεις στα επιδόματα (σ.σ επίδομα ανεργίας και μητρότητας μεταξύ άλλων) που επίσης θα αυξηθούν.
  2. Τα 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του Μαίου θα τα πληρώσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  3. Τα περίπου 280 εκατ. ευρώ των αναδρομικών ενισχύσεων ηλεκτρικής ενέργειας μάλλον θα καλυφθούν σε αρκετά σημαντικό βαθμό από την επιβολή του έκτακτου φόρου στα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Τι μένει λοιπόν να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός; Το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ που μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου και η κάρτα καυσίμων.