Η ενεργειακή κρίση γεννά ευκαιρίες μέσω του REPowerEU

Η ενεργειακή κρίση γεννά ευκαιρίες μέσω του REPowerEU

To REPowerEU είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο, που έχει σαν στόχο την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας εντός της ΕΕ, την επιτάχυνση της ανάπτυξης μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών. Ήδη από τον Μάρτιο το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το TCF (Temporary Crisis Framework).

Δηλαδή ένα προσωρινό ευέλικτο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης μέχρι το Q4 του 2022, μέσω της χρήσης δημοσίων κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων με εγγύηση του Δημοσίου, δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο και κάλυψης μέρους του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τα ποσά ξεκινούν από €35 χιλιάδες και φτάνουν μέχρι τα €50 εκατ.

Μέσω του TCF, ενισχύθηκε η εγχώρια κτηνοτροφία με €50 εκατ., σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής. Το ποσό είναι μικρό αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα ποσά που έλαβαν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σουηδία που έλαβε €158 εκατ. για την αλιεία, την κτηνοτροφία και τα θερμοκήπια, η Κροατία που έλαβε ενίσχυση €414 εκατ. για την υποστήριξη των εξαγωγών της, η Ιταλία που ενισχύθηκε με €1,4 δισ. για την επιδότηση των αγροτικών δραστηριοτήτων, των ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων.

Ωστόσο, οι δυνατότητες στα πλαίσια του REPowerEU, για τη χώρα μας είναι μεγαλύτερες. Μέσω του REPowerEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στην Ευρώπη, από τα 190 GW σε τουλάχιστον 480 GW έως το 2030. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αγγίζει 17 GW. Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό μέχρι το 2030, το εύρος θα φτάσει τα 28,6 GW.

Το ύψος των επιδοτήσεων για την Ελλάδα, βρίσκεται στο €1 δισ. και το ύψος των δανείων που συνοδεύονται από εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και μακρά περίοδο αποπληρωμής, φτάνει τα €8 δισ. Το REpowerEU στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, στη χρήση αντλιών θερμότητας, στη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελς στις κατοικίες και στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές εστιάζεται στα μεγάλα έργα, όπως είναι η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, το FSRU της «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο, η υπόγεια αποθήκη αερίου στο εξαντληθέν κοίτασμα της Καβάλας, το δεύτερο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης αερίου (FSU) στη Ρεβυθούσα, καθώς και η αύξηση δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ και του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB.

Εκτός όμως από τις επενδύσεις για τις υποδομές του Φυσικού Αερίου που προαναφέρθηκαν, το REpowerEU θα χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και την αύξηση της δυναμικότητας της ηλεκτρικής αποθήκευσης της χώρας, που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη και πλήρη εκμετάλλευση των νέων μονάδων ΑΠΕ.

Παράλληλα προωθούνται και τα projects του υδρογόνου, όπως είναι το Blue Med, που αφορά την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και πλήρως ανανεώσιμου υδρογόνου. Παρόμοιο project είναι και το Green HiPo της Advent Technologies που αφορά την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από «πράσινο» υδρογόνο.

Να λοιπόν, που η ενεργειακή κρίση, επιταχύνει το οικοσύστημα της παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κρίση για μια ακόμα φορά, γεννάει επενδυτικές ευκαιρίες. Οπότε δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτού του υποχρεωτικού αλλά και φιλόδοξου πλάνου.