Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση οδήγησε στο ρεκόρ του ομολόγου
Διεθνή ΜΜΕ

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση οδήγησε στο ρεκόρ του ομολόγου

Με θερμά λόγια και εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε ο διεθνής τύπος την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%.

Ειδικότερα, οι Financial Times τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, με την εκλογή μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη.

Η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε επιπλέον ζήτηση για το 15-ετές της ομόλογο, το πιο μακροχρόνιο, μετά από μια σειρά διασώσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους της, πριν από οκτώ χρόνια.

«Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου”, δήλωσε ο Mark Dowding, της BlueBay Asset Management και συμπλήρωσε ότι θεωρεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, γράφουν οι FT.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν σπάσει ένα φράγμα που κάποτε, κατά την οικονομική κρίση, θα έφερνε ειρωνικά μειδιάματα: απόδοση κάτω από 1%. Σηματοδοτεί μια γρήγορη αναστροφή εδώ και λιγότερο από μία δεκαετία.

«Η επιστροφή αυτής της Μεσογειακής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος για την πρώτη φορά μετά από πάνω από δεκαετία, τον περασμένο μήνα.

Έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους, που φτάνουν συνολικά τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει επίσης το Bloomberg.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal γράφει πως «η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά, σε μια δραματική μεταστροφή την οποία είχαν δει ως υπερβολικά ριψοκίνδυνη οι επενδυτές εδώ και λιγότερο από 15 μήνες η οποία υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Απρίλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως εξηγεί δε το δημοσίευμα, αυτό βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρυσι, προσθέτοντας πως η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ την διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.