«Η Ελληνική κυβέρνηση βελτίωσε τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς»

«Η Ελληνική κυβέρνηση βελτίωσε τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς»

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε βελτιώσεις και έχει επανεισάγει, ως ένα βαθμό τις πιο κατάλληλες κυρώσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, σημειώνει σε έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αποκατασταθεί η ικανότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να την καταπολεμήσει.

Μετά την έντονη κριτική κατά της Ελλάδας από την Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υποβάθμιση και άμβλυνση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, η GRECO δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει σε σημαντικό βαθμό επανεξετάσει και θεσπίσει τις κατάλληλες κυρώσεις κατά της διαφθοράς.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, τον περασμένο Ιούνιο, «υποβάθμισε τη δωροδοκία δημόσιων λειτουργών από κακούργημα σε πλημμέλημα, εισάγοντας έτσι πιο επιεικείς ποινικές κυρώσεις για τέτοιου είδους εγκλήματα».

«Υπενθυμίζεται ότι η GRECO και ο ΟΟΣΑ αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα μέτρα και ξεκίνησαν κοινές ad hoc διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους Έλληνες αξιωματούχους», αναφέρει και σημειώνει πως ως αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού, ήταν «η επαναφορά σε κάποιο βαθμό, ισχυρότερης ποινικής νομοθεσίας όσον αφορά στα αδικήματα δωροδοκίας από τις 18 Νοεμβρίου 2019».

Παρά τις θετικές εξελίξεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του ότι η υποβάθμιση του Ιουνίου θα έχει «μακροχρόνιες αναδρομικές συνέπειες στην Ελλάδα όσον αφορά στα αδικήματα δωροδοκίας που διέπραξαν δημόσιοι υπάλληλοι πριν από τις 18 Νοεμβρίου 2019, που θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πλημμέλημα».

Επίσης, σημειώνει ότι η ποινική νομοθεσία επιτρέπει στον εισαγγελέα να απέχει από τη δίωξη για παραπτώματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρία έτη και το μέτρο αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενδεχομένως και άλλων συναφών εγκλημάτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η GRECO συνιστά στις ελληνικές αρχές να εισάγουν ένα σύστημα, όπου οι επιβαρυντικές περιστάσεις όσον αφορά στα αδικήματα δωροδοκίας, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κυρώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Επίσης, συνιστά να διευρυνθεί η εμβέλεια της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας, σχετικά με τα αδικήματα δωροδοκίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ποινικού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Επαναλαμβάνει την ανάγκη να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ελληνικό ποινικό δίκαιο προβλέπει σήμερα «την πλήρη απαλλαγή της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία που διαπράττεται έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας - είτε πρόκειται για τη λήψη ή τη διάπραξη της δωροδοκίας και προτρέπει τις ελληνικές αρχές να επανεξετάσουν αυτή την κατάσταση».