Η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων
Ν. Δένδιας για Λιβύη

Η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεισφέρει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει μία νέα επιχείρηση της ΕΕ, η οποία θα επιβάλλει το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη, από τη θάλασσα και από τον αέρα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, «ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η οποία δεν θα είναι επικεντρωμένη στο μεταναστευτικό, όπως ίσχυε με την προηγούμενη επιχείρηση «Sophia», την οποία και αποφάσισαν να τερματίσουν, αλλά στην επιτήρηση της περιοχής προκειμένου να αποτραπεί μελλοντική προσπάθεια εμπορίας όπλων.

H νέα επιχείρηση θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, και θα συμπεριλαμβάνει έλεγχο της περιοχής στα ανοιχτά της Λιβύης με πλοία, αεροπλάνα και δορυφόρους. Στόχος είναι τα μέσα να επιτηρούν «κάθετα» τον άξονα της Μεσογείου, αφού οι ροές κινούνται συνήθως από την Ανατολή στη Δύση. Τα πλοία, θα πλέουν στα ανοιχτά, μακριά από τις ακτές της Λιβύης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αποφασίστηκε ακόμα τα πλοία της ΕΕ να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις πλοίων μακριά από τις μεταναστευτικές ροές, ως μέτρο συμβιβασμού για να μετριαστούν οι ανησυχίες της Αυστρίας για οποιαδήποτε ναυτική αποστολή που θα μπορούσε να φέρει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπης.

Επίσης, θα ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο. Τα πλοία θα επιθεωρήσουν ύποπτα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων. «Πρόκειται για μια καθαρή στρατιωτική επιχείρηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Συναντήσεις Δένδια με Ντι Μάιο για Αλβανία

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πρωινή συνάντηση που οργάνωσε ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο για τα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση στα Βαλκάνια, με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

«Εκεί, τοποθετήθηκα εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση, αλλά βεβαίως θα πρέπει και η αλβανική πλευρά να τηρήσει την τεθείσα αιρεσιμότητα (conditionalities)» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να παραστεί στην εκδήλωση των Δωρητών που βοηθούν την Αλβανία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου χρόνου. Στην εκδήλωση αυτή, όπως έκανε γνωστό, υπενθύμισε ότι κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ήταν ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε την Αλβανία λίγες ώρες μετά το σεισμό και ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στην Αλβανία και στον αλβανικό λαό.