Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε
Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε

Για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας στην Ίμβρο και στον Αίνο (σ.σ. πόλη της Ανατολικής Θράκης) κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «αβάσιμες τις κατηγορίες» του ελληνικού ΥΠΕΞ για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16, τα οποία προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Σε δήλωσή του η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα δυτικά της Gökçeada (σ.σ. Ίμβρος) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez (σ.σ. Αίνος) στις 17 Μαΐου 2022 και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία «έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σε συμφωνία με τους κανόνες της αμοιβαιότητας και της δέσμευσης».

Μάλιστα την ίδια ανακοίνωση καλείται η Ελλάδα να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αναλυτικά, η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει τα εξής:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σε συμφωνία με τους κανόνες της αμοιβαιότητας και της δέσμευσης.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».