7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα ονειρεύεται να γίνει η «Καλιφόρνια της Ευρώπης»

Η Ελλάδα ονειρεύεται να γίνει η «Καλιφόρνια της Ευρώπης»

«Η Αθήνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για περίπου 30 δις ευρώ. Οι Βρυξέλλες εντυπωσιάζονται από το μελλοντικό πρότζεκτ "Greece 2.0"» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, που μεταδίδει η DW.

Ο Τομπίας Ζικ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, τονίζει ότι από τις Βρυξέλλες υπήρξε άμεσα ευνοϊκή ανταπόκριση στο ελληνικό σχέδιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε την Τετάρτη μόνο θετικά να γράψει στο Twitter για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε μόλις αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο αρθογράφος, αναφερόμενος στην ανάρτηση της Προέδρου της Επιτροπής, με την οποία δήλωσε την ικανοποίησή της για το ελληνικό σχέδιο.

«Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Η χώρα είχε μόλις ανακάμψει από την ευρωκρίση και την κρίση εθνικού χρέους, όταν ήρθε η επόμενη καταστροφή πέρυσι: η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κατάρρευση του τουρισμού παγκοσμίως», παρατηρεί η SZ, αναφέροντας και το εξής:

«Τουλάχιστον μια στις πέντε θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τομέα του τουρισμού και σε ορισμένα νησιά το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο. Το 2020 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά 10%. Τώρα η κυβέρνηση κάνει πολλά, ώστε φέτος το καλοκαίρι να επαναφέρει τις τουριστικές κρατήσεις τουλάχιστον στο 50% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019: μέσω της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της χώρας, ώστε να μην οδηγήσουν οι διακοπές του Πάσχα σε εκτίναξη του κρουσμάτων κορωνοϊού λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Αλλά ακόμη κι αν εκπληρωθούν οι ελπίδες, η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως βοήθεια από το εξωτερικό».

Η «Καλιφόρνια της Ευρώπης»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ αναφέρεται στον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και παρατηρεί: «Το ότι η χώρα θα χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να σταθεί βιώσιμα στα πόδια της μετά την κρίση, ήταν κάτι που γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τότε που εξελέγη το 2019».

Γι αυτό ζήτησε από τον βραβευμένο με Νομπέλ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη να εκπονήσει σχέδιο για περισσότερη καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα. Σε αυτό το σχέδιο μπόρεσε να βασιστεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο αξιοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, χωρίς φιοριτούρες: η Ελλάδα πρέπει να γίνει ‘Καλιφόρνια της Ευρώπης’».

Μεταξύ άλλων το ελληνικό σχέδιο των 4.104 σελίδων έχει ως στόχο εκτός από τον οικονομικό και τον «κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας». Όπως υπογραμμίζει η SZ: «η κυβέρνηση επιθυμεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή πιο αποτελεσματικά και να ξεκινήσει προγράμματα κατά των διακρίσεων. Επίσης η γενιά κάτω των 30, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, θα πρέπει να λάβει πρόσθετη υποστήριξη μέσω προγραμμάτων εύρεσης εργασίας και κατάρτισης αλλά και με επιδόματα για αγορά υπολογιστών.

Σε συνομιλία με την SZ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί ‘μια ευκαιρία που εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά’», αναφέρει η εφημερίδα.