Κυρ. Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι

Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι

Ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος ζήτησε από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα αναφέρθηκε στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Αναγνώρισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

«Μένουν να γίνουν πολλά για την προστασία της μειονότητας στην Αλβανία»

Νωρίτερα σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΕΛΚ, όπου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ μιλώντας για την Αλβανία τόνισε ότι η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα, ωστόσο «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και στο κράτος Δικαίου».

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με το βλέμμα στην αποψινή τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια, εφόσον εκπληρώσουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, καθώς η χώρα του ήταν η πρώτη που δήλωσε ενδιαφέρον να μετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.