«Η Ελλάδα έχει σχέδιο να εισβάλει στο Αιγαίο» ισχυρίζεται ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Η Ελλάδα έχει σχέδιο να εισβάλει στο Αιγαίο» ισχυρίζεται ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Η Ελλάδα έχει σχέδιο να εισβάλει στο Αιγαίο» ισχυρίζεται ο εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, σύμφωνα με τον οποίο, μέρος αυτού του ελληνικού σχεδίου, που έχει τρεις φάσεις και έχει εκπονηθεί από το 2017, αποτελούν οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», υποστήριξε ότι ενάντια σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον κόσμο.

«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», επισήμανε, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα πρέπει να δει τα συμφέροντά της.

«Δείχνοντας αυτούς τους χάρτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι Έλληνες λένε: "Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία είχε δεχτεί τα πάντα για μας. Το Αιγαίο ήταν η δική μας θάλασσα. Μετά ξεκίνησαν σταδιακά από την Κύπρο και άρχισαν να διεκδικούν τα Ίμια, τον εναέριο χώρο και παρόμοιες συζητήσεις". Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είχε την απαραίτητη αντίδραση στο τετελεσμένο της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Τώρα, η Τουρκία άρχισε να λέει "έχω δικαίωμα"», σχολίασε.

Υποστήριξε πως η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για μια νέα επιχείρηση στη Συρία και υπάρχει το θέμα της αίτησης προς ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όπως είπε η Ελλάδα ενθαρρύνεται και από τον Αμερικανό πρόεδρο που αυτοαποκαλείται «Μπαϊντενόπουλος».