Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Η Ελλάδα διαχειρίστηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού»

«Η Ελλάδα διαχειρίστηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού»

Εύσημα στην Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού έδωσε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με την προέδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Χ. Πισσαρίδης τόνισε ότι οι κυβερνήσεις ως κατεξοχήν αρχές προστασίας των συμφερόντων των πολιτών, οφείλουν να λάβουν μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άνετη στάση της Σουηδίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην παρούσα συγκυρία.

«Η Ελλάδα διαχειρίστηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού, παρόλο που ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης στον πληθυσμό της παρέμεινε πολύ χαμηλός» ανέφερε ο Χροστόφορος Πισσαρίδης κατά τη συζήτηση που έιχε με την Άννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Ατομική ελευθερία – κοινωνική αποστασιοποίηση – δημοκρατία – χρήση της τεχνολογίας – εξωτερικότητα».

Ο νομπελίστας  Regius Καθηγητής στο London School of Economics και καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επεσήμανε ότι δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του νέου ιού, η νομική διασφάλιση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι απαραίτητη, παρόλα αυτά, η υλοποίηση μαζικών τεστ ανίχνευσης της νόσου στον γενικό πληθυσμό, έτσι όπως αυτά εφαρμόστηκαν στη Γερμανία και στη Νότιο Κορέα, μπορεί να αμβλύνει την αιχμηρότατα αλλά ακόμη και να περιορίσει την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αναφερόμενος στη Νότιο Κορέα η οποία κατάφερε να παραδειγματιστεί από τον SARS και προετοιμάστηκε πολύ καλά για την επόμενη επιδημία αναρωτήθηκε γιατί Ευρώπη δεν διδάχθηκε από το παρελθόν.

«Η επιδημία του SARS συνέβη στον 21ο αιώνα σε μια εποχή δηλαδή που η ψηφιοποίηση επέτρεπε και επιτρέπει την ευρεία διαθεσιμότητα της πληροφορίας. Μήπως όμως πιστέψαμε πως αυτοί οι επικίνδυνοι ιοί ήταν πρόβλημα αποκλειστικά των Ασιατικών χωρών και πως εμείς στην Ευρώπη θα παραμέναμε απρόσβλητοι;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τόνισε ότι ως φορολογούμενοι συνεισφέρουμε στη θεραπεία ενός ανθρώπου που νοσεί, συνεπώς η κυβέρνηση, που είναι η κατεξοχήν αρχή προστασίας των συμφερόντων των πολιτών ως φορολογούμενων, οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

«Ακολούθως, σε περιόδους και σε περιοχές έξαρσης των μεταδιδόμενων νοσημάτων η κοινωνική επαφή ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που έχει προσβληθεί από τον μεταδιδόμενο ιό και σε έναν υγιή άνθρωπο θα οδηγήσει σε μόλυνση του υγιούς. Ο φορέας όμως της νόσου δεν θα αποζημιώσει για την απώλεια της υγείας (ενός ανεκτίμητου αγαθού) τον άνθρωπο που, ενώ αρχικά ήταν υγιής, τελικά νόσησε. Συνεπώς,  και πάλι η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την υγεία μας, ενός αγαθού δηλαδή το οποίο δεν έχει εμπορική αξία και δεν καθορίζεται από τα πλαίσια καμίας αγοράς. Υπό αυτό το πρίσμα επίσης πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άνετη στάση της Σουηδίας εκτός και αν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν άμεσα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού  σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους και εντοπίσουν όσους νοσούν», κατέληξε ο Χρ, Πισσαρίδης.