Η Ελλάδα ανακάμπτει πολύ ταχύτερα απ' ότι περιμέναμε
Capital Economics

Η Ελλάδα ανακάμπτει πολύ ταχύτερα απ' ότι περιμέναμε

Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαψεύσει τις ζοφερές προβλέψεις των αναλυτών προχωρά με σημερινή της έκθεση η Capital Economics, προβλέποντας πλέον ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί… μόλις κατά 8% το 2020, έναντι 15% προηγουμένως. «Ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει πτώση φέτος, γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η πτώση της δραστηριότητας θα είναι πολύ λιγότερο σφοδρή από ότι περιμέναμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Στις αρχές Μαΐου η Capital Economics υπέθετε - με δεδομένα το πόσο νωρίς εφάρμοσε η Ελλάδα το lockdown αλλά και το μέγεθος του τουριστικού κλάδου – ότι η οικονομία της θα εμφάνιζε πολύ χειρότερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Εκτιμούσε παράλληλα ότι η ανάκαμψη θα ήταν πιο αργή από άλλες χώρες γιατί ο τουρισμός θα επαναλειτουργούσε με καθυστέρηση. «Αν και η αβεβαιότητα για την ταχύτητα της ανάκαμψης παραμένει, τα στοιχεία που έχουν το φως της δημοσιότητας μας έχουν κάνει πιο αισιόδοξους», σημειώνει σήμερα.

Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε των Ευρωπαίων εταίρων της στο α’ τρίμηνο, καταγράφοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, μία πολύ καλύτερη επίδοση από το 5% που προέβλεπε η Capital Economics ή την ύφεση στην Ισπανία για παράδειγμα. Το συμπέρασμα είναι ότι το lockdown επιβάρυνε λιγότερο το ΑΕΠ απ’ ότι σε άλλες χώρες, ενώ η βιομηχανία δεν αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα τον Απρίλιο, ενδεχομένως γιατί δεν εξαρτάται τόσο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την άρση των περιοριστικών μέτρων, η ανάκαμψη είναι ταχύτερη απ’ ότι περιμέναμε. Οι δείκτες PMI ανακάμπτουν ισχυρά τον Μάιο, ενώ οι δείκτες κυκλοφορίας υποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα – η οποία είχε υποχωρήσει στο 25% των φυσιολογικών επιπέδων τον Απρίλιο - έχει επανέλθει σε ποσοστό 85%-90% έως τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τη σχέση των στοιχείων αυτών και του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα συρρικνωθεί κατά 8%, που είναι πολύ καλύτερη επίδοση από το 22% που προέβλεπε η Capital Economics τον Μάιο.

Πλέον, η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 8% στο σύνολο του έτους, έναντι 15% που προέβλεπε προηγουμένως. Είναι μία πολύ καλύτερη επίδοση από το -11% του 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Είναι επίσης πολύ καλύτερη επίδοση από την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ αλλά ελαφρώς χειρότερη από τη μέση πρόβλεψη της κυβέρνησης. Το 2021 η ελληνική οικονομία αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών απωλειών αλλά και πάλι θα φτάσει στο 80% του επιπέδου που βρισκόταν το ΑΕΠ το 2007.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς η ελληνική οικονομία «νίκησε» τους αναλυτές