Η Ελβετία πρέπει να παγώσει τους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών
Πρωθυπουργός Πολωνίας

Η Ελβετία πρέπει να παγώσει τους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών

Η Ελβετία πρέπει να παγώσει τους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών και να κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιγκνάσιο Κασίς στη Βαρσοβία.

«(Οι λογαριασμοί) πρέπει να παγώσουν, τα περιουσιακά στοιχεία των ρώσων ολιγαρχών πρέπει να κατασχεθούν και ζήτησα από το πρόεδρο να φροντίσει η Ελβετία να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το θέμα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Temps, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας έγραψε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας» και η Ελβετία «είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να υπερασπισθεί θαρραλέα και με προσήλωση την ελευθερία και τη δημοκρατία».

«Ακόμη και αν, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβράδυνσης και ακόμη λιγότερο οικονομικής κρίσης», η σύρραξη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, προειδοποιεί ο Ιγκνάσιο Κασίς αναφερόμενος στον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και το καθεστώς του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου που θα πλήξει τις εξαγωγές. Θα πρέπει επίσης «να αντιμετωπίσουμε ροή προσφύγων και να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Δεν υπάρχει λύση που, με ένα μαγικό ραβδί, θα προφύλασσε την Ελβετία από τις συνέπειες που προέρχονται από τη σημερινή κατάσταση», προειδοποίησε ο Ιγκνάσιο Κασίς.