Η «έκρηξη» του Έμιλ Φόρσμπεργκ

Η «έκρηξη» του Έμιλ Φόρσμπεργκ

Η Σουηδία παίζει με την Ουκρανία απόψε στους «16» του EURO 2020 στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης (22:00, ANT1) και περιμένει πολλά από τον Έμιλ Φόρσμπεργκ, τον ποδοσφαιριστή της Λειψίας που είναι μια από τις «αποκαλύψεις» του τουρνουά έχοντας σημειώσει ως τώρα τρία γκολ. Η νικήτρια του ζευγαριού θ' αναμετρηθεί στον επόμενο γύρο όποια περάσει από το Αγγλία – Γερμανία.

Πριν την έναρξη της διοργάνωσης ο προπονητής Γιάνε Αντερσον έλαβε άσχημα νέα. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τραυματίστηκε και θα έχανε το EURO. Η επιστροφή του στους προκριματικούς αγώνες του Μαρτίου είχε αναπτερώσει τις ελπίδες μιας ομάδας που δεν έχει πολλές επιθετικές λύσεις. Ο «Ιμπρα» θα μπορούσε να σκοράρει και να δημιουργήσει για τους υπόλοιπους. Ακόμη και στα 39 του οι αμυντικοί τον σέβονται και τον φοβούνται. Στην πρεμιέρα της Σουηδίας, το 0-0 με την Ισπανία, ο Αλεξάντερ Ισάκ, έδειξε μέρος του ταλέντου του, αλλά δεν σκόραρε, ενώ ο Μάρκους Μπεργκ έχασε μια τόσο σημαντική ευκαιρία που άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα στα social media.

Στα επόμενα δύο ματς, όμως, εμφανίστηκε ο Φόρσμπεργκ. Εύστοχο πέναλτι στο 1-0 επί της Σλοβακίας κι άλλα δύο γκολ στο 3-2 με την Πολωνία που «σφράγισε» την πρωτιά του 5ου ομίλου μπροστά από την Ισπανία. «Υπήρχαν εποχές που πίεζα πολύ τον εαυτό μου, ένιωθα πως έπρεπε να κάνω τα πάντα τέλεια. Τώρα, δεν σκέφτομαι τόσο πολύ κι έχω ωριμάσει. Αυτό που βλέπετε είναι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Προηγουμένως ίσως και να πίεζα τις καταστάσεις. Πλέον, αφήνω τις ευκαιρίες να έρθουν προς τα μένα», δήλωσε.

Για να συμβεί αυτό λένε στην Σουηδία και στη Γερμανία έπαιξε ρόλο ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν, μέχρι πρότινος κόουτς των «κόκκινων ταύρων» και από την επόμενη αγωνιστική περίοδο της Μπάγερν Μονάχου. Στις δύο σεζόν που δούλεψαν μαζί από το 2019 ως το 2021 ο Σουηδός έγραψε τα καλύτερα νούμερά του: δέκα και εννιά γκολ, αντίστοιχα. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο παραγωγικός στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πριν πάει ο Νάγκελζμαν στο κλαμπ, υπήρχε η διάθεση να τον δώσουν. Τον περασμένο Μάιο του επέκτειναν το συμβόλαιο ως το 2025.

Ο Αντερσον δέχεται σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες του για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, πιο συντηρητικός σε σύγκριση μ' εκείνον της Δανίας, της Τσεχίας ή της Ελβετίας για παράδειγμα, συγκροτημάτων περίπου του ίδιου βεληνεκούς. «Ούτε που δίνω σημασία στο τί λέγεται για το πώς παίζουμε», είπε. Ισως γιατί το πλάνο του λειτουργεί επειδή υπάρχει ο Φόρσμπεργκ.