Η ΕΕ θα περικόψει 75% τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία
Γερμανικά ΜΜΕ

Η ΕΕ θα περικόψει 75% τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία

Σε δραστική περικοπή την προενταξιακής βοήθεια προς την στην Τουρκία θα προχωρήσει η ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ, εξαιτίας της στρατιωτικής εμπλοκής στην Άγκυρα στη Συρία αλλά και των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Όπως αναφέρει η Die Welt οι περικοπές θα φτάσουν στο 75% του αρχικού προϋπολογισθέντος ποσού, με αποτέλεσμα η Τουρκία να λάβει για το 2020 μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο πρόγραμμα IPA για την ένταξη στην Ένωση. Από αυτά 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και το κράτος δικαίου και τα 18 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα αφορούν μόνο την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, ενώ οι ενισχύσεις στην Άγκυρα για το προσφυγικό δεν θα περικοπούν.

Η Die Welt αναφέρει ως πηγή των πληροφοριών της έγγραφο του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και άμυνας της Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.