Η ΕΕ παρουσιάζει το σχέδιο της για ένα «ψηφιακό πορτοφόλι»
FT

Η ΕΕ παρουσιάζει το σχέδιο της για ένα «ψηφιακό πορτοφόλι»

Τα σχέδιά της για ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη, μετά από αιτήματα των κρατών μελών για την εύρεση ενός ασφαλούς τρόπου πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η εφαρμογή θα επιτρέπει στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών με ένα μόνο διαδικτυακό αναγνωριστικό.

Το ψηφιακό πορτοφόλι θα αποθηκεύσει με ασφάλεια τα στοιχεία πληρωμής και τους κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντας στους πολίτες από τα 27 κράτη μέλη να χρησιμοποιούν μία μόνο αναγνωρισμένη ταυτότητα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Η εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι προσβάσιμη μέσω σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αμφιβληστροειδούς μεταξύ άλλων μεθόδων και θα χρησιμεύσει επίσης ως θησαυροφυλάκιο όπου οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, συμμετέχουν σε συζητήσεις με κράτη μέλη για την παροχή κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα για την ανάπτυξη του ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό σε περίπου ένα χρόνο.