Η ΕΕ ενέκρινε την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena

Η ΕΕ ενέκρινε την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις ενέκριναν την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena σήμερα, Τρίτη, με την προβληματική ιταλική τράπεζα να συμφωνεί σε μια δραστική αναδιάρθρωση, η οποία περιλαμβάνει όριο μισθού στα ανώτερα στελέχη και τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε ένα ειδικό όχημα.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και τέταρτος μεγαλύτερος δανειστής της Ιταλίας, βρίσκεται σε μια παρατεταμένη διαδικασία κρατικής διάσωσης μετά την αποτυχία της να πραγματοποιήσει ΑΜΚ 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ιδιωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τον προηγούμενο μήνα έδωσε την προκαταρκτική της έγκριση στο κρατικό σχέδιο διάσωσης της τράπεζας, δήλωσε ότι η πενταετής αναδιάρθρωση θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της τράπεζας.

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, η Monte Paschi θα μεταφέρει 26,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικό χρηματοδοτούμενο ειδικό όχημα με όρους αγοράς, με την πράξη να χρηματοδοτείται μερικώς από το ταμείο «Άτλαντας» (Atlante II).

Επίσης, θα αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο ώστε να επικεντρωθεί στους λιανικούς πελάτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.