Η ΕΕ απορρίπτει τις εκκλήσεις για επανεισδοχή του προγράμματος Erasmus στη Σκωτία

Η ΕΕ απορρίπτει τις εκκλήσεις για επανεισδοχή του προγράμματος Erasmus στη Σκωτία

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στη Σκωτία να παραμείνει στο Erasmus μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από το πρόγραμμα μετά το Brexit.

Τουλάχιστον 145 ευρωβουλευτές υπέγραψαν επιστολή τον Ιανουάριο ζητώντας από την Επιτροπή να μεριμνήσει ώστε η Σκωτία και η Ουαλία να επανέλθουν στο Erasmus.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι η Μαρία Γκάμπριελ, η Επίτροπος της ΕΕ για την εκπαίδευση και την έρευνα, είχε συναντηθεί με τον Σκωτσέζο ομόλογό της, Ρίτσαρντ Λόχεντ ο οποίος ήταν «πρόθυμος να διερευνήσει επιλογές για τη συμμετοχή της Σκωτίας».

Ωστόσο, στην απάντησή της στους ευρωβουλευτές, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχει ξανά ένα έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η χώρα να συνδεθεί με το Erasmus «στο σύνολό της».

«Η ΕΕ προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, ωστόσο μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων το Λονδίνο αποφάσισε να μην συνεχίσει το πρόγραμμα Erasmus», είπε η Φον Ντερ Λαιεν.