Νασίμ Ταλέμπ για κορονοϊό: Η Δύση έκανε λάθος που βασίστηκε στα όσα υποστήριζε η Κίνα

Η Δύση έκανε λάθος που βασίστηκε στα όσα υποστήριζε η Κίνα

Λάθος χαρακτηρίζει ο καθηγητής και αναλυτής Νικόλας Νασίμ Ταλέμπ την επιλογή των χωρών της Δύσης να βασιστούν στα στοιχεία που παρείχε η Κίνα για τον κορονοϊό και τονίζει ότι μια πανδημία σαν τη σημερινή ήταν ένα προβλέψιμο γεγονός.

Ο γνωστός δοκιμιογράφος, καθηγητής και αναλυτής Νικόλας Νασίμ Ταλέμπ υποστηρίζει σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC ότι ο κορονοϊός είχε προβλέψιμη πορεία και ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν ένας μαύρος κύκνος όπως είναι ο τίτλος του «μπεστ σέλερ» βιβλίου του. 

«Δεν ήταν μαύρος κύκνος, ο κορονοϊός. Πώς να ήταν άλλωστε όταν είχαμε ταινίες που το είχαν προβλέψει, αναλυτές, ο Μπιλ Γκέιτς και άλλοι. Ήταν λευκός κύκνος», ανέφερε ο άνθρωπος πίσω από το fund Universal Investments. 

«Ξέραμε ότι ο κορονοϊος προερχόταν από την Κίνα αλλά κάναμε το λάθος ως Δύση να βασιστούμε στα όσα υποστήριζαν. Ήταν μεγάλο σφάλμα, τόνισε ο Ταλέμπ.

«Αυτό που είναι αδύνατο να προβλεφθεί είναι η χρονική στιγμή ενός τέτοιου γεγονότος και οι συνέπειες του. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη», είπε στον Άντριου Ρος Σόρκιν του CNBC.

Ο Μαύρος Κύκνος είναι μια θεωρία που παρουσιάστηκε από τον Τάλεμπ. Σύμφωνα με αυτήν ο «Μαύρος Κύκνος» εννοείται ως ένα απρόβλεπτο γεγονός, με λίγες πιθανότητες να συμβεί, το οποίο λαμβάνει χώρα με μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας ανατρέποντας δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.

Στο βιβλίο του, ο Ταλέμπ σημειώνει ότι πριν από την ανακάλυψη μαύρων κύκνων στην Αυστραλία οι Ευρωπαίοι πίστευαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί. Έτσι και οι οικονομολόγοι σήμερα. Κάνουν προβλέψεις, οδηγούν στην ανάληψη ρίσκου τράπεζες και επιχειρήσεις, παρ’ ότι αδυνατούν να προβλέψουν σπάνια συμβάντα με επιπτώσεις τεράστιας σημασίας.

Επομένως οι προβλέψεις τους είναι άχρηστες, αν όχι επικίνδυνες, γι' αυτό και οι αναλυτές των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών εταιρειών αλλά και των διεθνών οργανισμών απέτυχαν να προβλέψουν την οικονομική κρίση του 2008.