Η δραματική μείωση των γεννήσεων φέρνει απελευθέρωση στην πολιτική των 2 παιδιών
Κίνα

Η δραματική μείωση των γεννήσεων φέρνει απελευθέρωση στην πολιτική των 2 παιδιών

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε ζευγάρι θα επιτρέπεται να έχει έως τρία παιδιά, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το όριο των δύο παιδιών που ισχύει σήμερα, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού που κατέδειξαν δραματική μείωση των γεννήσεων.

Η αλλαγή πολιτικής εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική της του ενός παιδιού το 2016 επιτρέποντας πλέον σε όλους τους Κινέζους να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Ωστόσο δεν κατάφερε να αυξήσει τη γεννητικότητα, καθιστώντας σχεδόν αναγκαία την άρση του περιορισμού των δυο παιδιών.

Στο τέλος του 2020 η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισεκατομμύριο κατοίκους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο κατά την παρουσίαση της απογραφής του πληθυσμού της χώρας που γίνεται κάθε δέκα χρόνια.

Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953 που διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία.

Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μέχρι τώρα το Πεκίνο εκτιμούσε ότι η καμπύλη της αύξησης του πληθυσμού του θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2027, οπότε και η Ινδία θα αρχίσει να ξεπερνά την Κίνα. Από τοτε και μετά ο κινεζικός πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται για να φτάσει το 2050 το 1,32 δισεκατομμύριο κατοίκους.