Η διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο πιέζει χρονικά για την ολοκλήρωση της NAFTA 2.0

Η διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο πιέζει χρονικά για την ολοκλήρωση της NAFTA 2.0

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Βόρεια Αμερική (NAFTA) πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη του Μεξικού, ενώ ο χρόνος πιέζει για την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του προέδρου Donald Trump σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας, αλλά και την ψήφισή της από το Κογκρέσο, μέσα στο 2018, σημειώνει το «Politico».

Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Μεξικό την 1η Ιουλίου, ενώ εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης, στο Κεμπέκ και το Οντάριο του Καναδά, ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, θα γίνουν στις αρχές Νοεμβρίου, καθιστώντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων περισσότερο πολύπλοκη, σε πολιτικό επίπεδο.

«Συνεχίζουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη για άμεσες ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Leitheiser στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έβδομου κύκλου των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της NAFTA.

Μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Trump το 2016 ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την αναφερόμενη συμφωνία, η οποία εφαρμόζεται από το 1994, εκτός κι αν το Μεξικό κι ο Καναδάς συμφωνούσαν στην αναθεώρηση του πλαισίου εφαρμογής της. Η αρνητική αυτή προεκλογική του εξαγγελία έναντι της NAFTA είχε απήχηση σε πολιτείες, όπως, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποτύχει να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία, τότε τα εργατικά συνδικάτα, αλλά και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος που τον ψήφισαν το 2016, θα είναι δύσκολο να τον υποστηρίξουν και πάλι. Έτσι, η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στις παραπάνω πολιτείες θα εξελιχθεί σε μια δύσκολη πολιτικά υπόθεση.

Από την έναρξη των συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας τον περασμένο Αύγουστο είχε διαφανεί ότι υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες για την ολοκλήρωσή τους, μέχρι το τέλος του 2017. Αντίθετα, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό εναντιώθηκαν σε μια σειρά προτάσεων που έκαναν οι ΗΠΑ και οι οποίες, στόχευαν στην δραστική αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας σε τομείς όπως το εμπόριο αυτοκινήτων, η προστασία των επενδύσεων, αλλά και οι κυβερνητικές προμήθειες.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις κατέστησαν αναγκαία την παράταση των διαπραγματεύσεων μέσα στο 2018, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνούν σε μία ανεπίσημη ημερομηνία τερματισμού τους (31η Μαρτίου) με στόχο την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα στις τρεις χώρες και υπό τον πολιτικό ορίζοντα διεξαγωγής των εκλογών.

Ωστόσο, σήμερα, μετά από την διεξαγωγή αρκετών διαπραγματευτικών κύκλων με την συμμετοχή εκατοντάδων εμπορικών αξιωματούχων, μόλις έξι από το σύνολο των τριάντα κεφαλαίων έχουν κλείσει.

Έτσι, ο πρόεδρος Trump θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει στις ενδιάμεσες εκλογές χωρίς να έχει υλοποιήσει μία από τις πιο σημαντικές προεκλογικές του εξαγγελίες. Το γραφείο του εμπορικού εκπροσώπου των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένο ν' ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος (2015 Trade Promotion Authority -TPA) προκειμένου να καταθέσει την συμφωνία NAFTA 2.0 στο Κογκρέσο ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική συμφωνία. Τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου δεν μπορούν να εισάγουν τροποποιήσεις, αλλά απλά να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το πλαίσιο της συμφωνίας που θα κατατεθεί.

Ο Leitheiser δήλωσε ότι πλησιάζει χρονικά το σημείο, κατά το οποίο δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, στις αρχές Νοεμβρίου. Αντιμετωπίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προκειμένου να πιέσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος Trump, θεωρείται πιθανό ότι θα δώσει περιθώριο έξι μηνών για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη NAFTA, παρά τις ανησυχίες που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο, τόσο στους Ρεπουμπλικάνους, όσο και σε επιχειρηματικούς κύκλους στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι δεν επικεντρώσαμε όσο θα έπρεπε την προσοχή μας, στον χρόνο που απαιτείται για την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά και στην διαδικασία του νόμου TPA. Πρέπει ν' απαιτείται χρόνος επτά ή οκτώ μηνών για την επίτευξη συμφωνίας και την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, στο καλύτερο σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Leitheiser . Ο ίδιος, θα πρέπει να ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο 90 ημέρες πριν από την υπογραφή του επίσημου κειμένου της NAFTA 2.0.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ θα πρέπει να καταρτίσει μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις της, ενώ πρέπει να έχει καταρτίσει την μελέτη αυτή, μέσα σε 105 ημέρες. Έτσι, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται συνολικά 195 ημέρες.

Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, η πιο σύντομη χρονικά ψηφοφορία στο Κογκρέσο, θα μπορεί να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα ή «μέσα στους επόμενους 1,5 μήνες» τότε, είναι πιθανό η συμφωνία να πάει στο Κογκρέσο, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων μελών που θα εκλεγούν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε ο Leitheiser .

«Από την άλλη μεριά, εάν δεν έχουμε εξελίξεις μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βρεθούμε αναγκαστικά σε μία θέση, να πάμε στον επόμενο χρόνο», επεσήμανε ο Αμερικανός εμπορικός διαπραγματευτής.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν είναι αμφίβολο εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου θα συμφωνήσουν στην διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για τη NAFTA 2.0 πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές και υπό το ενδεχόμενο οι όροι της νέας συμφωνίας να περιέχουν στοιχεία εμπορικού προστατευτισμού.

Από την άλλη μεριά, οι προεδρικοί υποψήφιοι στο Μεξικό θ' αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους, τον επόμενο μήνα για τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Enrique Pena Nieto, έχει το περιθώριο συνέχισης των διαπραγματεύσεων μέχρι την 30η Νοεμβρίου.

Ο διαπραγματευτικός γύρος που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο τριών κεφαλαίων (κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας, αρμοδιότητες κυβερνήσεων, μέτρα για την υγεία ζώων και φυτών). Ωστόσο, παρά την θετική αυτή εξέλιξη, ο αριθμός των κεφαλαίων που έχουν κλείσει αντιστοιχούν στο 1/5 επί του συνόλου των 30 κεφαλαίων που παραμένουν ανοιχτά.

Οι εμπορικοί διαπραγματευτές των τριών χωρών συμφωνούν ότι σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Τα ζητήματα αυτά, σχετίζονται με την διαμόρφωση των εμπορικών σχέσεων των τριών χωρών στις τηλεπικοινωνίες, στο ψηφιακό εμπόριο, τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η γενικότερη πολιτική κατάσταση προδιαγράφεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη προεκλογικά για την κυβέρνηση Trump, με δεδομένες τις εξελίξεις που δρομολογούνται γύρω από την έρευνα για την Ρωσία που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Robert Mueller, αλλά και την δικαστική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την απαγγελία κατηγοριών.

Είναι ενδεικτικό ότι η δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Trump Paul Manafort έχει προσδιοριστεί ν' αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Την περίοδο εκείνη, ο προεκλογικός αγώνας για τις ενδιάμεσες εκλογές θα οδηγείται προς την κλιμάκωσή του, ενώ οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία θετική δυναμική για τους Δημοκρατικούς.

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θα επικεντρώνει την προσοχή της στην υλοποίηση μιας προεκλογικής στρατηγικής που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και την Γερουσία, αποφεύγοντας πολιτικές ενέργειες που θα την εκθέσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ