Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την τύχη των χιλιάδων εκτοπισμένων στη Υεμένη

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την τύχη των χιλιάδων εκτοπισμένων στη Υεμένη

Η επιχείρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων της Υεμένης, με τη στήριξη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού κατά των ανταρτών Χούτι, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων στην επαρχία Χοντέιντα στις δυτικές ακτές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη», προειδοποίησε η οργάνωση, κυρίως αν οι μάχες φτάσουν στο μεγάλο λιμάνι της Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τον Δεκέμβριο οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία με τη στήριξη του αραβικού συνασπισμού για την κατάληψη της Χοντέιντα, ενός βασικού στόχου στον τριετή πόλεμο στην Υεμένη. Ωστόσο τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύουν να επιτεθούν στις πυκνοκατοικημένες γύρω περιοχές.

Ήδη πολλοί άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τις περιοχές Ζάμπιντ, αλ Τζαράχι, Χάις και αλ Κόκα για να ζητήσουν καταφύγιο στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

«Οι συνέπειες για τον πληθυσμό αυτής της νέας στρατιωτικής επιχείρησης στις δυτικές, παράκτιες περιοχές της Υεμένης είναι ξεκάθαρες από τις ιστορίες που διηγούνται οι εκτοπισμένοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ράουγα Ράγκεχ σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι μια γεύση για το τι ενδέχεται να συμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν οι συγκρούσεις πλησιάσουν το πυκνοκατοικημένο λιμάνι της Χοντέιντα», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 34 εκτοπισμένων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές» επιθέσεις με όλμους, αεροπορικές επιδρομές, νάρκες και άλλους κινδύνους, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο αραβικός συνασπισμός προσπαθούν να εκδιώξουν τους σιίτες αντάρτες Χούτι. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι δήλωσαν ότι βρήκαν τα χρήματα για το ταξίδι πουλώντας τα υπάρχοντά τους.

Οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Υεμένη, κυρίως γύρω από την πόλη Τάεζ, στα νοτιοδυτικά, και κατά μήκος των δυτικών ακτών της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι από την επαρχία Χοντέιντα.

Στις επαρχίες της δυτικής Υεμένης «ανησυχούμε πολύ για τις προφανώς τυφλές επιθέσεις και τις άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε η Ράγκεχ. «Όλες οι πλευρές έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους αμάχους», πρόσθεσε.

Στο λιμάνι της Χοντέιντα φτάνει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στην Υεμένη όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια από την οποία εξαρτάται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Ο αραβικός συνασπισμός κατηγορεί τους Χούτι που ελέγχουν το λιμάνι ότι το χρησιμοποιούν για να περνούν λαθραία ιρανικής κατασκευής όπλα, κάτι που διαψεύδουν τόσο οι αντάρτες όσο και η Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ